| |

Energiatehokkuus on kaikkien etu 

Viime viikkojen julkinen keskustelu energian hinnan noususta on saanut monet meistä pohtimaan oman kodin energiaratkaisuja. Monien kestävien energiamuotojen, kuten aurinkoenergian ja lämpöpumppujen, suosiossa on nähty kasvua, joka on ilmaston kannalta myönteinen uutinen. Toisaalta kaikilla ei ole mahdollisuutta vaihtaa oman kodin energiamuotoa, jolloin energian hinnan nousulla voi olla suuria vaikutuksia kotitalouden taloudelliseen kestävyyteen. Jokaisella tulisi olla taloudellisesti varaa lämmittää asunto ja hoitaa muut arjen energiaa kuluttavat askareet tehokkaasti ilman pelkoa varattomuudesta. 

Taloudellisen kestävyyden ja ympäristön kestävyyden kannalta parasta energiaa on toki käyttämätön energia, mutta kun energiaa kuitenkin tarvitaan, niin miten saada oma energiankäyttö kohtuulliseksi ja ympäristöystävälliseksi? Päivittäisessä arjessa jokaisen meistä tulisi pyrkiä energiatehokkuuteen. Energiatehokkuudessa tavoiteltavaa on käyttää mahdollisimman pieni määrä energiaa tai uusiutuvaa energiaa säästeliäästi ja tehokkaasti ilman energiahävikkiä. Säästämällä energiaa turvaamme energian saatavuuden ja vähennämme tuontienergiatarpeita, joka voidaan nähdä myös tärkeänä humanitäärisenä tekona Ukrainan puolesta. Lisäksi säästämällä energiaa toimimme resurssitehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Toisin sanoen vastuullinen ja tehokas energiankäyttö on kaikkien etu. 

Miten sitten toimia energiatehokkaasti? Energian säästäminen kannattaa aloittaa omaan kulutukseen tutustumisella. Suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu usein eniten kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Oleskelutiloissa mukava ja energiatehokas lämpötila on yleensä noin 20 – 21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, jos lämpötila on vähän tätä alhaisempi. Lämpötila mitataan keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta. Vedenkulutuksen määrää voi tarkastella esimerkiksi mittaamalla oman suihkussa oloajan.  

Kodeissa kulutetusta kokonaisnergiasta osa on sähköä, jonka kulutusta on  vaivattomin tarkastella oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta – kulutuksen tasoa voi tarkkailla parhaimmillaan tunnin tarkkuudella. Tämän lisäksi voit kysyä sähköyhtiöltäsi tai kirjastosta lainaksi sähkönkulutusmittarin, jolla voit mitata yksittäisten laitteiden kuluttamaa sähkön määrää. Mittaaminen kannattaa etenkin ikääntyneiden laitteiden kohdalla, sillä ne saattavat aiheuttaa huomattavaa hukkakulutusta. Kun tiedät mihin ja milloin sähköä kuluu eniten, on helpompi yrittää säästää. 

Viisi vinkkiä energiatehokkaaseen arkeen:

  1. Laske kodin lämpötilaa 
    Kotitalouksissa energiaa kuluu yleensä eniten tilojen lämmittämiseen. Alentamalla huonelämpötilaa lämmityskaudella yhdellä asteella voi säästää jopa 5 % lämmityskustannuksissa. Lämpötilan alentaminen on erityisen helppoa niissä tiloissa, joissa ei oleskella (esimerkiksi varastot). Laske kodin lämpötilaa myös silloin kun lähdet matkalle. Tarkista myös ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Tiivisteet ehkäisevät vetoa ja pitävät lämmön sisällä. Kesähelteillä viilennä huonelämpötilaa koneellisesti vain kun on pakko.
  2. Tuuleta tehokkaasti ristivedolla
    Jos viileiden kelien aikaan on tarve tuulettaa esimerkiksi paistokäryt pois, tee se tehokkaasti avaten useampi tuuletusikkuna samaan aikaan. Kesähelteillä puolestaan kannattaa tuulettaa talon varjoisanpuolen ikkunoista tai kun ulkolämpötila on sisälämpötilaa alhaisempi sekä suojata sisätilojen kuumenemista sälekaihtimilla ja verhoilla.
  3. Säästä lämmintä vettä
    Lämmityksen lisäksi suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Lämpimästä vedestä valtaosa kulutetaan kylpyhuoneessa: henkilökohtaiseen hygieniaan sekä pyykinpesuun. Lyhennä suihkussa oloaikaa ja pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.
  4. Käytä sähköä vain kun tarvitset 
    Myös erilaisten sähkölaitteiden ja valaistuksen sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Sammuta virta laitteista, kun et käytä niitä. Elektroniikan valmiustilat kuluttavat turhaan energiaa ja saattavat lisäksi tuottaa lämpöä asuntoon. Irrota myös laturit pistorasiasta. Sammuta valot, kun poistut huoneesta.  Suosi energiatehokkaita ja pitkäikäisiä ledilamppuja.
  5. Liiku energiatehokkaasti 
    Suosi liikkumismuotoina kävelyä, pyöräilyä tai joukkoliikennettä. Vältä tarpeetonta autoilua. Jos joudut autoilemaan, pyri hoitamaan mahdollisimman monta asiaa samalla reissulla välttääksesi useat erilliset matkat. 

Klikkaa Marttojen Kestävä arki uutissivulle tästä.
Kuuntele Marttojen Kestävä arki -podcastin ekoenergiaa käsittelevä jakso tästä.

Niina Silander
Kotitalousasiantuntija, Marttaliitto