| |

Mikä joulussa koskettaa?

Kun suomalaisilta kysytään, mikä joulussa on tärkeintä, vastausten kärjessä ovat aina nämä kolme: läheisten kanssa vietetty aika, jouluruoka ja joululoma. Joululaulutkin nousevat listalla korkealle, erityisesti Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet. 

Jouluruoan suosio on vankkumaton ja tavoittelee jopa listan kärkisijaa. Kinkku, juureslaatikot, riisipuuro, joulutortut ja graavilohi –jokaiselle jotakin. Erityisesti nuorille joulupöydässä tärkeitä ovat leivonnaiset, jälkiruoat, suklaa ja konvehdit. Itselleni joulumuistojen kuningatar on luumukräämi, jonka isoäitini Kaisu Heikkilä valmisti hämäläisittäin. Resepti siirtyy sukupolvelta toiselle. 

Arvostamme perinteistä joulupöytää, mutta olemme valmiita myös kokeilemaan uutta. Reagoimme hintojen nousuun muokkaamalla tutusta uutta ja otamme vaikutteita muista ruokaperinteistä ja -kulttuureista. Perinteet onkin tehty muokattaviksi. Näin rakennamme joulusta juhlan, joka tuntuu omalta. Jokainen voi pohtia, mikä vuoden tärkeimmässä juhlassa puhuttelee. Mikä tekee minulle hyvää juuri nyt? Hiljentyminen, rauhoittuminen, kohtaaminen, yhdessäolo – vai jokin muu? Olisiko tänä jouluna mahdollista siirtyä suorittamisesta hengähtämiseen, kaavoista vapauteen, stressistä lempeisiin katseisiin, rutiinista aitouteen, kulutuksesta kohtaamisiin. 

Martoille on annettu mahdollisuus toimia joululähettiläinä, perinteiden siirtäjänä, hyvien muistojen ja tunnelman luojana. Otetaan tämä arvokas tehtävä vastaan ilolla. Valmistetaan joululimppuja ja maustekakkuja, tehdään juhlapöydän tarjoilut yhdessä, viedään joulutervehdykset tutuille ja muistetaan erityisesti heitä, jotka tänä jouluna kaipaavat lohdutuksen, toivon ja kohtaamisen sanomaa. Tapoja on monia, hyvä kantaa. 

Siunattua ja lohdullista joulun aikaa.

Marianne Heikkilä
Marttaliiton pääsihteeri
marianne.heikkila@martat.fi