| |

Nyt tarvitaan arjen taitajia

Arkiset taidot korostuvat jälleen, nyt ehkä enemmän kuin pitkään aikaan. Ruoan ja energian hinnat ovat hurjassa nousussa koko Eurooppaa koskettavassa kriisissä. Talvea kohti mentäessä suomalaisia neuvotaan laskemaan asunnon lämpötilaa, käyttämään villasukkia ja lyhentämään lämpimässä suihkussa vietettyä aikaa.

Moni kiinnittää ruoan hinnannousun vuoksi entistä enemmän huomiota ostoksiin ja hävikin minimoimiseen. Lihaa ja kalaa edullisemmat proteiinin lähteet, pavut ja linssit, nähdään uudessa valossa. 

Kestävä ruoka ratkaisee monta haastetta samalla kertaa. Kun miettii ja suunnittelee etukäteen, mitä ostaa ja käyttää, välttyy hävikiltä ja turhalta rahanmenolta. Martat neuvovat positiivisuuden kautta: hyvä ruoka on turvallista ja terveellistä sekä ystävällistä ympäristölle ja rahapussille. Kokataan siis entistä innokkaammin ruokaa kotimaisista herneistä, pavuista, juureksista ja ohrasuurimoista. Laitetaan oppimme ja osaamisemme jakoon lähipiirissä ja laajemminkin. Ohjataan uusi sukupolvi erilaisien makujen äärelle. Jos härkäpapua ja ohraa tottuu syömään lapsena, niistä pitää myös aikuisena. 

Me martat olemme arjen taitajia. Meitä on monta, ja siksi tekomme ja kannanottomme vaikuttavat isosti. Haasteet eivät lopu, mutta historiasta tiedämme, että ongelmat aina ratkaistaan. Tehdään joukolla maailmasta parempi paikka itsellemme ja kaikille muille. Yhdessä selviämme! 

Marianne Heikkilä
Marttaliiton pääsihteeri
marianne.heikkila@martat.fi