| |

Kaikenlaisissa kodeissa

Martat toimivat sen puolesta, että kaikilla ihmisillä, kaikenlaisissa kodeissa, olisi hyvä olla. Lasten, nuorten ja perheiden hyvän ja kestävän arjen tukeminen on noussut esille korona-aikana, kun apua ei ole ollut riittävästi tarjolla ja lapsiperheköyhyys, eriarvoisuus ja huonovointisuus ovat korostuneet. 

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, Itlan, tekemän tutkimuksen mukaan lasten, nuorten ja perheiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita käsitellään valitettavan vähän poliittisessa keskustelussa, puolueiden vaaliohjelmissa ja vaalikonevastauksissa. 

Matala tulotaso voi merkitä sitä, ettei ole varaa tehdä terveellistä ruokaa. Hyvinvoinnin perustana on monipuolinen ravinto ja riittävät taidot ruoan valmistuksessa. Meidän on muutettava se kehitys, jossa ruoan valmistaminen ja syöminen yhdessä vähentyvät perheiden arjessa. Siksi Martat olivat viime vuonna mukana lapsiperhejärjestöjen, säätiöiden ja yritysten kanssa Jokaiselle lapselle lounas -toiminnassa. Ruoka-apua sai yli 20 000 lasta heikoimmassa asemassa olevissa perheissä. 

Rakennetaan yhdessä kaikille perheille poikkeusoloissa niitä selviytymiskeinoja ja taitoja arjen rutiineissa, joita jokainen tarvitsee turvallisen ja hyvän arjen ylläpitämisessä. Ravitseva ja säännöllinen ruokailu, monipuolinen liikunta ja riittävä lepo tukevat selviytymistä.