| |

Ennakointi tuo turvaa

Ruoan, sähkön, polttoaineiden ja asumisen kulut kasvavat syksyllä. Moni on joutunut jo kesän aikana karsimaan tietoisesti menoistaan, ja oman talouden tulevaisuus huolettaa varsinkin pienituloisia perheitä, sairastuneita ja yksin eläviä ikäihmisiä.

Oma äitini elää kansaneläkkeellä Pohjois-Karjalassa, ja ilman säännöllistä elatusapuani hän ei pärjäisi riittävästi. Sukuni yrittäjien talousvaikeudet, konkurssiuhat ja omavelkaiset takaukset ovat vielä hyvin muistissa, kuten myös yliopistosta valmistuminen 1990-luvun lama-aikaan. Hattu kourassa sai etsiä koulutusta vastaavaa työpaikkaa, sitä ensimmäistä. Moni yrittäjä koki jäävänsä täysin yksin; devalvaatio ja vaikeudet tulkittiin yksilön syyksi.

Tänään Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on laittanut maailman ruokahuollon, turvallisuustilanteen ja kansainvälisen politiikan uusiksi. Martat ovat tukeneet ukrainalaisia pakolaisia kesän aikana monin tavoin, kiitos siitä jokaiselle osallistuneelle. 

Kohtuullinen kuluttaminen, arjen pienten menojen seuraaminen ja heräteostoksien karsiminen auttavat tänään lisäämään säästökohteita. Omasta rahatilanteesta kannattaa puhua, koska emme ole yksin. Meidän on varauduttava inflaation kasvuun ja hintojen jatkuvaan nousuun. Martat ennakoivat ja varautuvat lisäämällä omavaraisuutta hyötyviljelylaareilla, kotivaralla, velkojen mahdollisella lyhentämisellä, kartuttamalla digiturvallisuutta ja -taitoja sekä tekemällä edullisia valintoja ruokaostoksilla. 

Ota avuksesi kaikki marttojen neuvot: Martat-sovellus, Kestävästi arjessa -podcast, Martta-akatemia ja martat.fi -sivut. Kokoa yhteen marttayhdistyksesi säästämisen, kohtuullisen kuluttamisen ja varautumisen merkeissä. Ennakointi on arjen suurin turva! 

Omavaraista ja säästäväistä syksyä! 

Marianne Heikkilä
Marttaliiton pääsihteeri
marianne.heikkila@martat.fi