| |

Elämäni joulubiisi

Sain osallistua syksyllä Elämäni biisi -ohjelmaan, jossa jokainen vieras tuo yhteiseen pöytään hänelle tärkeän kappaleen. Vuorollaan kaikki arvailevat, kenen laulusta on kyse. Ohjelmaa rakastetaan; kyseistä jaksoakin seurasi 1,2 miljoonaa katsojaa. Suosion salaisuus perustuu jaettuihin muistoihin ja merkityksellisiin tarinoihin.

Ohjelma innosti minut pohtimaan, mikä olisi Elämäni joulubiisi. Entä mikä on sinulle kaikkien aikojen joululaulu? Kysyin asiaa Lounais-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija Sari Rainingolta. Hän nimesi joulubiisikseen Joulumaan:

”Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta

Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta

Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä

Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä.”

(sävellys Katri Helena, sanat Juha Vainio)

Tämä suosikkilaulu kätkee tärkeän sanoman; joulumieli asuu sisällämme. Se, mitä kaipaamme ja mistä syntyy muistoja, on yksinkertaista ja ainutlaatuista: Joulurauhan julistus, hiljaisuus, musiikki, tuoksut, maut. Perinteitä, jotka kantavat yli sukupolvien.

Minun rakkaisiin lapsuusmuistoihini kuuluu joulukuusi: haimme sen isäni ja veljeni kanssa Helsingin Töölön torilta. Toinen muisto liittyy kinkun paistoon: se kesti yön yli ja oli äitini vastuulla. Omassa perheessäni tärkeitä perinteitä ovat haudoilla käyminen, kynttilän sytyttäminen, miehen keittämä joulupuuro ja tunnelma, jota kannattaa vaalia herkästi. Joulupöytää rakennetaan hartaasti, mutta nykyisin vähemmän on enemmän. Äitinä rakastan hetkeä, kun nuoret lukevat jouluevankeliumin ennen ateriaa.

Kyläilin syksyllä Emäntälehden entisen kolumnistin, emeritapiispa Irja Askolan luona. Haastattelin häntä tämän lehden juttuun yhdessä pari- ja perhepsykoterapeutti, tietokirjailija Heli Pruukin kanssa. Saimme jakaa Askolan uutta elämänvaihetta ja siihen liittyviä muutoksia. ”Jos mistään ei luovu, ei uutta mahdu tilalle. Tavoitteena on syvemmän tasapainon löytyminen”, sanoi Irja viisaasti.

Olisiko tässä meille Elämämme joulun sanomaa?

Rauhallista ja henkisesti rikasta jouluaikaa!