| |

Nokkospestolla ryyditetty nokkospatonki ja voikukannuppukaprikset

Luonnonyrttisatoa (kuva: Tuula Kärnä)

Viikko sitten maanantaina (10.6.2019) järjestelivät Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat yhteisen ohjelmallisen marttaillan Kainuun Martoille ja Vuoksenniskan Martoille. Iltaa vietettiin ihanassa Eino Leino talon pihapiirissä.

Kolmen Variskankaan Marttojen marttaopiskelijan luonnonyrtit-harrastusmerkkiopintoihin liittyen marttaillassa oli tarjolla luonnonyrtteistä valmistettuja maistiaisia; tervetulojuomana koivunlehdistä valmistettua Martan koivujuomaa, voikukannuppukapriksia, nokkospestolla ryyditettyä nokkospatonkia ja kuusenkerkkälevitettä.

Kerroin tuosta illasta 13.6.2019 julkaisemassani päivityksessä. Tuosta päivityksestä löydät Martan koivujuoman, kuusenkerkkälevitteen ja serinakakkujen reseptit. Tuohon aiempaan päivitykseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.

Luonnonyrttimaistiaiset: voikukannuppukaprikset, nokkospatonki nokkospestolla ruyyditettynä ja kuusekerkkälevitteellä (kuva: Tarja Karvonen)

Nokkospatonki

4 dl vettä
11 g kuivahiivaa
1 tl sokeria
2 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä

1. Valmista taikina lämmittämällä vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sokeri ja suola.

2. Lisää jauhoja vähän kerrallaan kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta.

3. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina hyvin.

4. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

5. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse jauhojen avulla soikeiksi levyiksi.

6. Levitä nokkospestoa 2 ruokalusikallista levyn päälle ja rullaa kuin kääretorttu.

7. Anna kohota 30-60 minuuttia ja leikkaa patonkeihin viillot ennen paistamista.

8. Paista patonkeja 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Voit käyttää patongin täytteeksi myös kaupoista löytyviä valmiita pestoja.


Nokkospesto

1 l nokkosta (tuoretta)
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1,25 dl auringonkukkaöljyä tai oliiviöljyä
1 kpl valkosipulin kynsi
0,5 tl suolaa

1. Pese nokkosen versot kylmällä vedellä. Käytä apuna kumihanskoja tai pihtejä.

2. Keitä nokkosia 2-3 minuuttia. Nosta nokkoset siivilään ja huuhto nopeasti kylmällä vedellä. Jätä valumaan.

3. Mittaa tehosekoittimeen öljy, auringonkukansiemenet ja suola.

4. Lisää hyvin valutetut nokkoset (purista tarvittaessa ylimääräinen vesi pois) ja valkosipuli.

Anna tehosekoittimen pyöriä kunnes massa on tasaista.

Voikukannuppukapriksia (kuva: Tuula Kärnä)

Voikukannuppukaprikset

3 dl vettä
2 tl merisuolaa
3 dl voikukannuppuja
5 valkopippuria
1 neilikka
3 dl omenaviinietikkaa
1-2 tl ruokosokeria

1. Kerää vielä kiinni olevat voikukan nuput kuivalla aurinkoisella säällä.

2. Pane voikukan nuput runsaaseen veteen jotta kaikki mahdollinen lika niistä vajoaa kulhon pohjaan.

3. Poista nupuista niiden varret jos niihin on sitä jäänyt ja pane ne lävikköön valumaan.

4. Kiehauta ylös vesi ja lisää suola, ja sekoita lusikalla kunnes suola on liuennut kiehuvaan veteen.

5. Pane voikukan nuput isoon huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin ja kaada kiehuva suolavesi niiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

6. Sulje purkki tiiviillä kannella ja siirrä voikukannuput jääkaappiin kolmeksi päiväksi tekeytymään.

7. Kaada voikukannuput siivilään ja valuta pois suolavesi.

8. Siirrä voikukat uuteen huolellisesti puhdistettuun edellistä hieman pienempään lasipurkkiin johon ne juuri ja juuri mahtuvat ja jossa ei ole liikaa lisätilaa niiden lisäksi.

9. Lisää lasipurkkiin pippuri ja neilikka.

10. Kaada omenaviinietikka kattilaan, lisää sokeri ja kiehauta se ylös ja kaada se voikukkanuppujen päälle lasipurkkiin. Varmista että nestettä on riittävästi ja että kaikki voikukan nuput ovat viinietikan alla.

11. Sulje lasipurkki tiiviillä kannella ja anna jäähtyä taas huoneenlämpöiseksi, siirrä tämän jälkeen voikukkakaprikset viileään paikkaan tekeytymään pariksi, kolmeksi viikoksi.

Tämän jälkeen voikukkakaprikset ovat valmiita käytettäväksi siinä missä tavalliset kapriksetkin.

Voikukkakaprikset säilyvät vuoden, jopa kaksi viileässä säilytettynä suojassa auringonvalolta. Avattu purkki kannattaa hyödyntää kuukauden sisään.

Luonnonyrtit ovat superruokaa ja todellista lähiruokaa! Kokeile näitä reseptejä – ylläty ja ihastu!

Jätä kommentti

*

Jaa sivu