| |

Syödään hyvää ilmaston hyväksi

Noin 20 % kaikista ilmastovaikutuksista syntyy ruoantuotannossa. Koska luonnonvarat eivät ole ehtymättömiä, ne asettavat rajoja ruoantuotannolle nyt ja tulevaisuudessa.

Ruoankulutuksen ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suosimalla mahdollisimman vähän kuormittavia ruokia ja minimoimalla hävikkiä. Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Parhaimmillaan ruoka on terveellistä ja maistuvaa sekä vastuullisesti tuotettua ja kulutettua.

Valitse kotoista, ravinteikasta ja hyvää: täysjyväviljatuotteet, palkokasvit, hedelmät, marjat ja vihannekset kuuluvat ympäristön ystävän lautaselle. Pavut, herneet, linssit, pähkinät ja siemenet ovat mainioita kasviproteiinin lähteitä. Kasviksista pienin ympäristökuorma on kotimaisella perunalla ja juureksilla. Valitse luonnonkalaa niin usein kuin mahdollista. Luonnonkalaa käyttämällä voit jopa pienentää ruoan rehevöittämisvaikutuksia sillä luonnonkalaa kalastamalla vesistöistä poistuu ravinteita.

Satokauden kasvikset, hedelmät ja marjat ovat ilmastoystävällisen ruoan perusta.

Kun käytät runsaasti kasviksia joka aterialla ja syöt ravitsemussuositusten mukaan, eli noudatat ruokakolmiota, olet jo pitkällä. Sinun ei tarvitse tehdä suurta ruokaremonttia. Ota pieniä, pysyviä ja kestäviä askelia arjessasi. Teet hyvää jo sillä, että minimoit ruokahävikin. Jos heität ruokaa menemään, on se sama, kuin heittäisit rahaa roskiin. Kun otat ympäristön huomioon, toimit samalla taloudellisesti.

Ruokatottumuksia ei tarvitse muuttaa kerralla, pienetkin askeleet vievät eteenpäin.

Lisää kasviksia joka aterialle, syö ruokakolmion mukaan ja ota seuraavat 7 kevyttä askelta:

  • Vähennä hävikkiä,
  • lisää kasviksia,
  • suosi villikalaa ja perunaa,
  • suosi kotimaista,
  • suosi sesonkia,
  • hyödynnä luonnonmarjat, sienet, riistaliha ja kalat,
  • lajittele.

Martat ovat koonneet kestävän arjen ruokaohjeita Nyt tehdään hyvää -ruokakursseille. Kursseja voi tiedustella marttapiireistä www.martat.fi/marttapiirit.

Muista, että terveellinen ja ilmastoystävällinen ruoka kulkevat käsi kädessä!

Kaisa Härmälä
Marttaliiton kehittämispäällikkö