| |

Toivoa ja tekoja

Koronakriisi muistuttaa meitä elämän hauraudesta, epävarmuudesta ja vastoinkäymisistä, joiden kohtaamiseen meillä on erilaisia valmiuksia. Nyt on opeteltava elämään uudenlaista arkea menettämättä luottamusta omaan ja läheisten selviämiseen. On ripustauduttava toivoon ja tekoihin, joilla voimme muuttaa maailmaa paremmaksi. Tarvitsemme hyvän elämän merkityksiä arkeemme. Voimmeko tarjota ikäihmisille etäkohtaamisia eristyksestä huolimatta? Onko mahdollista soittaa läheiselle ja kysyä, mitä kuuluu? Voinko vähentää kiirettä ja keskittyä asioihin, jotka tukevat kestävää elämäntapaa?

Poikkeusoloissa eläminen on tarkoittanut monelle uudenlaista pysähtymistä. On ollut tilaisuus miettiä, mikä elämässä on tärkeää ja arvokasta. Enemmän kuin elämän kulisseja, meidän tulee nyt ylläpitää hyvinvointia ja elämän laatua. Elämä ei voi olla vain vaurauden maksimointia. Meidän on käännettävä kehityskulku niin, että ankkuroidumme kestäviin arvoihin; elämän ekologiseen perustaan, ihmissuhteisiin ja yhdenvertaisuuteen.

Myös marttajärjestössä on sopeutettu toimintaa ja luotu uutta. Yhdistystoiminta ja kotitalousneuvonta ovat löytäneet uusia muotoja. Olemme tarjonneet kohtaamisia virtuaalisten etäyhteyksien kautta. Meillä on MarttaLive, webinaareja ja verkkosivujen ajankohtaiset sisällöt. Aiheet ovat tuttuja – ruoka, siivous, puutarhanhoito – menetelmät uusia. Olemme lähteneet mukaan ruoka-avun jakeluun vähävaraisille lapsiperheille, käynnistäneet kasvomaskikampanjan ja perustaneet Aikaa olla kotona- ja Aikaa oppia -sivut, jotka ovat tavoittaneet miljoonayleisön.

Korona on opettanut, että meidän on kuunneltava toisiamme ja kuultava toistemme tarpeet. On rauhoittavaa, että monet ikäihmiset osaavat suhtautua tilanteeseen meitä nuorempia suuremmalla levollisuudella ja viisaudella. Kokemukset sotavuosista ja aiemmista epidemioista tuovat suhteellisuudentajua. Kukaan ei toivo kriisejä, mutta kriisit kasvattavat elämänkokemusta.

Otetaan elämänkokemukset mukaan myös koronan jälkeiseen aikaan. Ratkaistaan arjen haasteet yhdessä ja toimitaan martta-arvojen mukaisesti. Suomalainen auttamistahto ilmenee vaikka tukemalla kotimaista työllisyyttä, ostamalla Suomessa valmistettuja tuotteita ja palveluja tai palkkaamalla nuoria kesätöihin.

Hyvä lukija, toivon sinulle levollisia hetkiä uuden Martat-lehden parissa. Toivottavasti kesäinen lukupaketti muistuttaa sinua kaikesta siitä ilosta, tiedosta ja taidoista, mitä marttatoiminta tarjoaa!

Marianne Heikkilä

Marttaliiton pääsihteeri
marianne.heikkila@martat.fi