Huonekasvit kaunistavat kotia ja työhuonetta sekä tuovat palasen luontoa sisätiloihin. Kasvit vaikuttavat myös terveyteemme, sillä ne parantavat sisäilman laatua ja lisäävät hyvinvointia. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja parantavat huoneilman laatua. Ilman kosteus ja happipitoisuus lisääntyvät. Ilmassa leijuvan pölyn määrä vähenee, sillä kosteuden ansiosta pölystä muodostuu isompia hiukkasia kuin kuivassa ilmassa.

Painavat hiukkaset laskeutuvat kasvien lehdille ja muille pinnoille mistä ne on helppo pyyhkiä pois. Haitallisten kemikaalien ja ihmisen hengityksestä peräisin olevien bioeritteiden määrä pienenee. Esimerkiksi sulkasaniaiset, krysanteemi, gerbera ja supputraakkipuu poistavat tehokkaasti huoneilmasta rakennusmateriaaleista vapautuvaa formaldehydia. Myös ilmassa olevat pieneliöt vähenevät kasvien läheisyydessä, sillä joidenkin kasvien erittämät kemikaalit hävittävät huoneilman homeitiöitä ja bakteereita.

Huonekasvien on todettu lievittävän stressiä, rauhoittavan mieltä ja parantavan tarkkaavaisuutta. Myös tehokkuuden on havaittu kasvavan ja työviihtyvyyden lisääntyvän kun työhuoneissa on kasveja. Kasveja ei tarvitse edes katsella, riittää että niitä on ympärillämme.

Toiset kasvit aiheuttavat allergiaa

Huonekasvit aiheuttavat harvoin haittaa siitepölylle allergisille. Viherkasvit eivät yleensä kuki ja näin ne eivät tuota lainkaan siitepölyä. Saniaisten itiöt, samoin kuin kasvien sisältämät muut aineet kuten limoviikunan maitiaisneste saattavat aiheuttaa oireita. Kukkivista huonekasveista yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat mykerökukkaiset kasvit kuten krysanteemit ja gerbera. Voimakkaat tuoksut voivat myös herkistää, mikä on hyvä ottaa huomioon, kun kasveja hankitaan kotiin ja työpaikoille.

Lisää tietoa allergisen huonekasveista löydät Helin sivuilta.

Myrkylliset kasvit

Kasvien sisältämät myrkylliset aineet rajoittavat vain harvoin kasvien hankintaa. Kasvien myrkyllisyydestä on kuitenkin hyvä olla tietoinen, jos kotona on pieniä lapsia tai kotieläimiä, jotka saattavat ymmärtämättömyyttään maistella huonekasveja, Esimerkiski jo iso-isoäidin ikkunalla kasvanut oleanteri on erittäin myrkyllinen. Kasvien myrkyllisyydestä löydät tietoa Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Jaa sivu