Kaikki kasvit tarvitsevat valoa. Huonekasvia valitessa kannattaakin ensin katsoa, paistaako tulevaan kasvupaikkaan aurinko vai onko valoa vain niukasti.

Etelä- ja länsipuolen ikkunalaudalla valoa on yllin kyllin, mutta jos aurinko pääsee kesäisin esteettä paistamaan suoraan ikkunaan, voivat runsaassakin valossa viihtyvät lajit kärsiä. Itä- ja pohjoisikkunalle, samoin kuin huoneen sisäosiin, luonnonvaloa tulee vain rajallinen määrä.

Riittävästi valoa

Kirjavalehtiset kasvit samoin kuin paksu- ja mehevälehtiset kasvit tarvitsevat valoa enemmän kuin ohutlehtiset. Kaktukset viihtyvät parhaiten suorassa auringonpaisteessa, mutta soilikille ja paavalinkukalle riittää kohtuullinen valo.

Kukkivat huonekasvit viihtyvät yleensä valoisassa paikassa. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Uusi kasvu on honteloa ja lehtien väri vaalenee. Kun valoa on liikaa, lehdet  veltostuvat ja niihin voi tulla polttovioituksia.

Sopiva ilmankosteus ja lämpö

Myös ilmakosteus ja lämpötila vaikuttavat kasvien viihtymiseen. Sisätiloissa on etenkin talvella liian kuivaa ja kuumaa.

Kosteassa ilmassa viihtyvät kasvit tarvitsevat päivittäistä suihkuttelua. Kasvuympäristön ilmankosteutta voi nostaa myös asettamalla kasvi vedellä täytetyn syvän lautasen tai vadin  päälle. Lautasen pohjalle laitetaan lekasoraa tai pieniä kiviä, jonka päälle ruukku asetetaan niin, että pohja ei ota kiinni veteen. Vaateliaimmat orkideat viihtyvät parhaiten erillisessä lasikaapissa, jossa ilman suhteellinen kosteus pysyy korkeana.

Kuivaa huoneilmaa kestävät esimerkiksi anopinkielet, paunikot ja jukkapalmut.

Kun valoa on vähän, kasvit viihtyvät parhaiten viileässä. Verenpisarat ja pelargonit säilyvät talven yli varmemmin viileällä verannalla tai kellarissa kuin lämpimässä asuinhuoneessa.

Tropiikista kotoisin olevat kasvit eivät siedä pitkään alle 18°C asteen lämpötiloja. Esimerkiksi perhoskämmekkä ja joulutähti ovat arkoja kylmyydelle.