Pääsiäisen väri on keltainen. Perinteisiä pääsiäiskukkia ovat keltaiset isokukkaiset torvinarsissit ja oranssinvalkoiset lyhyttorviset narsissit.

Pääsiäiskimppu sidotaan värikkäistä narsisseista ja tulppaaneista sekä pajunkissoista tai koivunoksista.

narsissi_martat_pääsiäinen

Leikkonarsissit kestävät kauniina, kun varsiin leikataan terävällä veitsellä suora imupinta (mahdollisimman pieni) ja maljakkoon laitetaan kylmää vettä vain sen verran, että varren tyvet ovat kunnolla veden alla.  Vettä lisätään sitä mukaan kun kukat sitä kuluttavat.  Vesi vaihdetaan parin päivän välein. Yöksi maljakko kannattaa nostaa viileään. Narsissien varret erittävät limaa, josta muut kukat eivät pidä. Jos narsissit laitetaan samaan maljakkoon tulppaanien tai muiden kukkien kanssa, niitä pidetään ensin yön yli omassa maljakossa ja vasta sitten yhdistetään muihin kukkiin. Narsissien varsia ei enää leikata, jotta limavuoto ei ala uudelleen.

Myös tulppaanit laitetaan matalaan kylmään veteen. Jos kukat ovat paketissa, tyvi aukaistaan ja varsiin leikataan terävällä veitsellä suora imupinta.  Kukat laitetaan veteen paketissa ja sidotaan kimpuksi tai asetellaan maljakkoon vasta kun ne ovat lämmenneet huoneenlämpöisiksi.  Kukkien ikä pitenee, jos maljakko siirretään yöksi viileään.

Ruukkuun istutetut morsiusnarsissit, hyasintit ja helmililjat viihtyvät  parvekkeella ja terassilla, kun lämpötila on plussan puolella. Pienikukkaiset keltaiset tetenarsissit kestävät jopa -10 asteen pakkasen, kun ne on totutettu kylmään ulkoilmaan.

Sisälle ostetut nupulliset kasvit aukaisevat kukkansa parissa päivässä. Ulos hankittavien narsissien kukat saavat olla jo osittain auki, siilä viileässä nuput aukeavat hitaasti. Jos ulkona on pakkasta, narsissit totutellaan vähitellen ulkoilmaan. Karaistuneet kasvit kestävät pakkasta liki kymmenen astetta. Hoidoksi riittää kastelu. Tärkeintä on, että multa ei pääse kokonaan kuivumaan, muuten pakkasenkestävyyskin heikkenee.

Kattausvinkki

Pese narssien sipulit ja juuret puhtaiski ja asettele kukat kauniiseen lasiastiaan. Tue sipulit soralla tai pienillä kivillä. Voit myös kiinnittää sipulit toisiinsa hammastikulla. Astian pohjalle laitetaan vettä sen verran, että juuret ja sipulit eivät pääse kuivumaan.

Suomi 100- juhlavuoden vinkki: Suomessa kasvatetut kukat tunnet sirkkalehtimerkistä. Ostamalla kotimaisia kukkia, tuet  suomalaista työllisyyttä ja hyvinvointia.

(Lähde: kauniistikotimainen.fi)
Jaa sivu