Puutarhamartat harrastavat hyöty- ja koristekasveja ja järjestävät puutarha-aiheisia tilaisuuksia ja retkiä yhdistyksille. Liitto ja piirit tukevat puutarhamarttoja kouluttamalla, tuottamalla aineistoa ja pitämällä yhteyttä toimijoihin.

Sinustako puutarhamartta?

Oletko kiinnostunut kasvien ja puutarhan hoidosta? Haluatko oppia uutta, jakaa tietoa, taitoja ja elämyksiä yhdessä toisten puutarhanhoidosta innostuneiden harrastajien kanssa. Jos tämä on sinun juttusi, ryhdy oman yhdistyksesi puutarhamartaksi!

Puutarhamarttana tuot sisältöä yhdistyksesi toimintaan ja kohtaat saman mielisiä harrastajia yli yhdistysrajojen. Puutarhamarttana sitoudut toimintaan omien voimavarojesi mukaan ja valitset itsellesi ja yhdistyksellesi sopivimmat toimintatavat.

Puutarhamarttailu osaksi yhdistyksen toimintaa

Puutarhamartta toimii yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa

  • Suunnittelemalla ja toteuttamalla kaikille avoimia puutarha-aiheisia marttailtoja ja/tai sisällyttämällä lyhyen tietoiskun muun ohjelman lomaan. Jos mahdollista, ajankohdat kannattaa merkitä yhdistyksen toimintasuunnitelmaan jo etukäteen ja markkinoida puutarhailtoja yhdistyksen tiedotuskanavissa.
  • Järjestämällä retkiä ja tutustumiskäyntejä puutarhoihin, puistoihin ja puutarha-alan yrityksiin.
  • Organisoimalla yhteistyössä piirin/yhdistyksen kanssa kaikille avoimia puutarhakahviloita, jotka kokoontuvat säännöllisesti (kerran kuussa tai harvemmin). Kahviloissa opitaan uusia tietoja ja taitoja (asiantuntijaluento, havaintoesitys, yhdessä tekeminen) ja saadaan toimintavinkkejä yhdistyksen marttailtaan. Kahvilatoiminta sujuu jouhevasti, kun vastuut (viestintä, ohjelman toteutus, käytännön järjestelyt, illan vetovastuu) jaetaan 3-4 henkilön tiimin kesken.
  • Organisoimalla yhdistyksen muiden vapaaehtoisten kanssa Marttailuviikon tapahtumia ja muita avoimia tapahtumia.
  • Edistämällä marttayhdistyksen ja paikkakunnan  toimijoiden yhteistyötä esimerkiksi perustamalla viljelylaatikoita tai näytepalstoja tai järjestämällä istutustempauksia.
  • Toimimalla neuvonta-apuna piirin järjestämissä tapahtumissa.
  • Muuta mukavaa puutarhatoimintaa.

Piiri ja liitto tukena

Tukea ja toimintavinkkejä saat oman piirisi ja Marttaliiton järjestämistä koulutuksista, vapaaehtoismarttojen uutiskirjeestä, Martat-lehdestä sekä Marttakoulun puutarhasivuilta.  Piirin ja/tai liiton ketjukoulutuskursseilla perehdytään vuoden puutarhaneuvontateemoihin. Kursseilta saat aineistoa marttailtoihin ja muihin tapahtumiin. Koulutusaineistoja on ladattavissa myös verkkosivuilta. Uusimmat aineistot ovat ylimpänä.

Tutustu Puutarhamartta Maria Kesäsen tarinaan. Hän löysi mahdollisuuden toimia puutarhamarttana. Jos kiinostuit niin tarkempia tietoja toiminnasta saa marttapiireistä ja Marttaliitosta.

 

Tutustu Uudenmaan Puutarhamarttojen ja Itä-Hämeen Puutarhamarttojen toimintaan

Jaa sivu