Huonekasvien hoito on helppoa. Kasvit viihtyvät, kun ne saavat sopivasti vettä ja ravinteita. Isolehtiset, nopeasti kasvavat ja kukkivat kasvit tarvitsevat runsaasti vettä. Nahkealehtiset kasvit ja mehevät kaktukset taas viihtyvät parhaiten, kun niitä kastellaan niukasti.

Vesijohdosta otetun kasteluveden annetaan seisoa avoimessa astiassa, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi. Vettä kaadetaan mullan pinnalle tai aluslautaselle.

Aluslautaselta kastelu sopii erityisesti paavalinkukalle ja muille kasveille, joiden lehdet tai kukat vioittuvat kastuessaan.

Altakasteluruukkuun istutetut kasvit saavat veden ruukun alla olevasta vesitilasta. Altakasteluruukkuihin vettä lisätään vasta sitten, kun vesitila on ollut muutamia päiviä tyhjänä.

Kasvit pitävät suihkutuksesta

Päivittäinen suihkutus puhtaalla huoneenlämpöisellä vedellä lisää  ilman kosteutta ja kasvit voivat paremmin etenkin talvella. Suihkuttamisesta pitävät ohutlehtiset saniaiset ja muut trooppisesta sademetsästä kotoisin olevat viherkasvit. Nukkapintaisia kasveja ei suihkuteta.

Kosteutta voi lisätä myös asettamalla kasvin laakeaan astiaan, jonka pohjalla on vettä. Ruukun alle laitetaan pieniä kiviä tai lekasoraa niin, että ruukun pohja ei kosketa veteen.

Lannoitus kasvun aikana

Huonekasvien lannoitukseen on monia valmisteita. Liuoslannoitteet on helppo sekoittaa kasteluveteen vaikka joka kastelukerta. Rakeet, pillerit ja puikot liukenevat hitaasti, jolloin kasveja ei tarvitse lannoittaa kovin usein.

Tärkeintä on noudattaa tarkasti pakkauksen annostusohjetta, sillä liikalannoitus on kasville yhtä haitallista kuin ravinteiden puutoskin.

Kasvu alkaa keväällä

Huonekasveja lannoitetaan vain silloin, kun kasvit kasvavat. Useimpien huonekasvien kasvu alkaa kevätauringon myötä maaliskuussa ja lakkaa syksyllä loka-marraskuussa.

Kasveja ei tarvitse lannoittaa heti ruukunvaihdon jälkeen. Uudessa mullassa on ravinteita, jotka riittävät kasville muutamaksi viikoksi. Lannoitus aloitetaan vasta kun kasvi on kunnolla juurtunut ja versojen kärjissä on uutta kasvua.