Kestävä ruoka on terveellistä, turvallista, edullista ja herkullista. Se ottaa huomioon ruoantuotannon eettiset ja ekologiset osa-alueet. Syömällä kestävästi pidät huolta sekä itsestäsi että ympäristöstä!

Kestävä ruoka turvaa hyvän ravinnon saannin kaikille maailman ihmisille ja myös tuleville sukupolville. Jopa kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta, joten omien ruokavalintojen kautta on helppo vaikuttaa oman hyvinvointinsa lisäksi ympäristön hyvinvointiin. Kestävän ruoan tuotannossa ja jalostuksessa ympäristön kuormitus on minimoitu. Sen tuotantoketjussa on huomioitu ihmisoikeudet sekä ruoan turvallisuus. Ollakseen kestävää, ruoan tulee olla myös terveellistä, edullista ja herkullista.

Martat ovat koonneet kuusi kestävän ruoan teesiä, joita noudattamalla turvaat omaa terveyttäsi, tulevien sukupolvien terveyttä ja planeettamme hyvinvointia.

Kestävä ruoka on:

Terveellistä

Terveellinen kestävä ruoka takaa ihmiskeholle riittävän ravitsemuksen. Hyvät ruokavalinnat ja terveelliset valmistustavat edistävät hyvinvointia. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu kasviksia, marjoja, täysjyväviljaa ja kalaa. Suolaa, sokeria, kovia rasvoja, punaista lihaa ja lihavalmisteita käytetään harkiten. Hyvä ateriarytmi, sopivat annoskoot, riittävä liikunta ja lepo ovat terveyden avaimet. Opi lisää terveellisestä ruokavaliosta ravitsemus -sivuiltamme.

Turvallista

Kestävä ruoka on turvallista kulutettavaksi. Ruoan turvallisuuteen voi itse vaikuttaa valitsemalla viisaasti ja valmistamalla sekä säilyttämällä ruokaan oikein. Pitkä ruokaketju voi lisätä turvallisuusriskejä. Elintarvikkeiden tuonti, uudet raaka-aineet ja ruokatrendit tuovat uusia mahdollisuuksia ruoanlaittoon, mutta myös haasteita ruoan turvallisuudelle. Suomalainen ruoka on kuitenkin pääasiassa turvallista. Vinkkejä turvalliseen ruokaan voit lukea täältä. Ruokaturvalla taas tarkoitetaan, että ravitsevaa ja turvallista ruokaa riittäisi kaikille ihmisille kaikkina aikoina. Lue lisää ruokaturvasta ja ruokaturvattomuudesta.

Eettistä

Eettisyys ja vastuullisuus ruoan tuotannossa tarkoittaa, että raaka-aineiden käyttö tai kasvatus, tuotantoprosessi ja työntekijöiden olosuhteet ovat hyvät ja kestävällä pohjalla. Jotta tiedämme mitä syömme, pitää ruoan tuotantoketjun olla jäljitettävä. Elintarvikkeiden tuotetiedoista pitää selvitä raaka-aineiden alkuperä ja tuotanto-olosuhteet. Vastuullisuusmerkit helpottavat valintoja. Maailman väestömäärä kasvaa, joten ruokaa on tuotettava jatkuvasti enemmän, ellei ruokahävikkiin puututa. Ruokatuotanto on globaalia, joten raaka-aineita sekä valmiita tuotteita kuljetetaan pitkiä matkoja. Ruokatuotannon yksipuolistuminen aiheuttaa tuottajamaissa ongelmia. On tärkeä arvostaa raaka-aineita sekä kaikkea ruokamme eteen tehtyä työtä koko ruokatuotantoketjun matkalta. Lue lisää ruoan eettisyydestä ja kerää vinkit vastuulliseen ruokapöytään!

Ekologista

Ruoantuotannon aiheuttamaa ympäristökuormitusta voidaan vähentää tekemällä viisaita valintoja: lisätään kasvisten käyttöä, syödään sesongin mukaan, pienennetään lihan kulutusta ja minimoidaan ruokahävikki. Ruoan ympäristökuormitus vähenisi jo sillä, että suomalaiset muuttaisivat ruokavalionsa ravitsemussuositusten mukaiseksi. Paitsi terveyttä edistävää, ravitsemussuositusten mukainen ruoka on myös ympäristön kannalta kestävää.  Lue tarkemmin ruoka-aineiden ympäristövaikutuksista ja luonnonvarojen kulumisesta ruokatuotantoon.

Herkullista

Ruoka ei ole pelkkää ravintoa, tuotantoa tai terveysvaikutuksia. Se on myös makua, sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä sekä arvoja. Yhdessä valmistettu ja nautittu ateria lisää yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia. Meidän tulee arvostaa kotimaista ruokaa ja ainutlaatuista ruokakulttuuriamme. Suomalainen ruoka on maukasta, terveellistä ja edullista. Ruoanlaitolla ja yhteisillä ruokahetkillä on osansa sosiaalisen kestävyyden edistämisessä. Kestävässä syömisessä ei tarvitse tehdä kompromisseja ruoan herkullisuudessa. Nappaa marttojen ideat tähderuokiin tai vilkaise tarjontamme kasvisruokaresepteistä.

Edullista

Kestävä ruoka on edullista ja täten kaikille saatavilla. Suomessa jokaisella pitää olla mahdollisuus ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa. Jokaisella tulisi olla myös riittävä taito suunnitella ruokaostokset tulojensa mukaan sekä valmistaa itse ruokaa. Marttojen ruokaohjeilla on mahdollista valmistaa maistuvaa, edullista ja terveellistä kotiruokaa. Ruokamenojen säästövinkit taas auttavat pitämään ruokabudjetin taloudellisesti kestävissä rajoissa.