Takaisin tapahtumalistaukseen

Silkkaa hapatusta -kurssi, Lieksa

SILKKAA HAPATUSTA! MAITOHAPPOKÄYMISEN MONET MAHDOLLISUUDET -KURSSI 

Kurssikerrat:

Ke 27.4.2022 klo 17 – 20

Ke 11.5.2022 klo 17 – 20

Paikka: Lieksan yläkoulu, kotitalousluokka (Kuhmonkatu 30, Lieksa)

Hapattaminen on uuteen suosioon noussut perinteinen säilömistapa. Hapattamalla saat terveellisiä säilykkeitä, joiden makumaailma vaihtelee miedosta kirpeään ja happamaan sekä tuliseen, mausteista riippuen.

Hapattaminen eli fermentointi on säilöntätapa, jossa muodostuu maitohappobakteereita, jotka saavat aikaan käymisen ja estävät haitallisten mikrobien kasvun. Hapattaminen on edullista, se ei vie energiaa eikä edellytä kalliita pakkausmateriaaleja. Lisäksi hapattamisessa ruoan ravintoarvo säilyy, kun tuotetta ei kuumenneta.

Kaksi kurssikertaa sisältävä hapatuskurssi on osallistujille maksuton. Kurssi on kaikille avoin. Kurssikertojen tarkemmat kuvaukset löytyvät alta.

Ilmoittautuminen molemmille kurssikerroille alla olevasta ”Lisää osallistuja” -painikkeen kautta. Ilmoitathan myös mahdollisista erityisruokavalioista. Kurssille mahtuu enintään 16 ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos kurssi on täynnä, voit ilmoittautua myös jonoon. Kurssi toteutetaan, kun osallistujia on vähintään 10 henkilöä. Ilmoittautuminen ma 23.4. mennessä. 

Kurssin järjestää Maaseudun Sivistysliiton Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä -hanke ja kouluttajina toimivat Pohjois-Karjalan Martat.

Ensimmäinen kurssikerta ke 27.4.2022 klo 17.00-20.00

Kasvisten hapattaminen (kesto noin 3 h)

  • Mitä hapattaminen on?
  • Maitohapposäilönnän edellytykset
  • Hapattamisen vaiheet hapankaalilla
  • Erilaisten hapansäilykkeiden valmistaminen
  • Luonnonyrttiteetä, kahvia ja valmiin hapankaalin maistelua esim. leivän päällä

Ensimmäisellä kurssikerralla valmistetaan hapankaalia, korealaista kimchiä ja hapanporkkanoita, joita kurssilaiset saavat myös viemisiksi kotiin. Kurssilaiset saavat tietoa hapansienien valmistuksesta ja teemme yhteisen maistiaisannoksen hapansieniä kotimaisista viljellyistä sienistä. Lisäksi tehdään hapansäilykkeet seuraavan kerran ruokakurssille.

Toinen kurssikerta ke 11.5.2022 klo 17.00-20.00.

Hapatetut kasvikset ja sienet ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa (kesto noin 3 h)

Toisella kurssikerralla osallistujat kertovat omista hapansäilykkeistään ja pohdimme yhdessä vastauksia mahdollisiin pulmatilanteisiin, joita on tullut hapattamisen vaiheissa kotona edellisen kerran jälkeen. Valmistamme monipuolisesti ruokia ja leivonnaisia hapankasviksista ja tutustumme hapatettuun jogurttiin ja kaurajogurttiin eli kiesaan.

Kurssilaiset saavat monipuolisen ja tekemään houkuttelevan Silkkaa hapatusta -aineiston.

Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä on Maaseudun Sivistysliiton toteuttama hanke, jonka yhtenä tavoitteena on tehdä tutuksi vanhoja, ympäristöystävällisiä ruokaperinteitä ja säilömismenetelmiä. Hanketta rahoittaa Vaara-Karjalan Leader ry.

Tervetuloa!

Lisätietoja hankkeesta: Reeta Rönkkö / Maaseudun Sivistysliitto, p. 050 3267889, reeta.ronkko@msl.fi

Lisätietoja kurssista: Loviisa Salin / Pohjois-Karjalan Martat, p. 0400 167 695, loviisa.salin@martat.fi