Korona-ajan turvallisuusohjeet asiakkaille 1.8.2022 alkaen. Noudatamme kurssitoiminnassa viranomaissuosituksia. Päivitämme toimintaohjeita tarpeen mukaan. Tässä kurssilaisille lyhyet ohjeet siihen, miten toimimme ruokakursseilla. Kurssille saa tulla vain terveenä. Mikäli kurssilaisella on esimerkiksi flunssan oireita, pyydetään häntä etsimään itselleen sijainen. Pidämme hyvää huolta käsihygieniasta. Pesemme kurssilla käsiä tavallista tiheämmin. Kurssilaisten käytössä on myös desinfioivaa käsihuuhdetta ja kertakäyttökäsineitä. Käytämme ainoastaan
Savon Marttojen hallitus
Mervi Seppänen, pj
mervi.seppanen@martat.fi Keskikaupungin Martat Kuopio Ry
Savon Martoilla on marttayhdistyksille suuri valikoima mielenkiintoisia kursseja, joista yhdistykset voivat valita itselleen juuri sen parhaan.
RUOKAKURSSIT
Kasvisruokamatka maailman ympäri
Ihania kasvisruokia maailmalta! Tällä kurssilla tutustutaan eri ruokakulttuureiden kautta erilaisiin kasvisruokiin ja opitaan kasvisten ja palkokasvien monipuolista käyttöä. Innostu kokeilemaan ja saa uusia maukkaita arkiruokia myös omaan kotikeittiöön. Kurssilla valmistetaan maukas kokonaisuus alkupaloista jälkiruokaan. Tervetuloa makumatkalle maailman ympäri!
Herkulliset herneet
Kotimainen herne on herkullinen ja monipuolinen kasvis, joka sopii käytettäväksi paljon nykyistä runsaammin. Tällä kurssilla tehdään kekseliäitä ruokia ja lisäkkeitä herneistä hyödyntäen herneet erilaisessa muodossaan: pakasteena, kuivattuna, tuoreena tai erilaisina jalosteina. Kurssilla opit käyttämään hernettä arjessa ja lisäämään maistuvien kasvisruokien osuutta ruokavaliossa.
Makua mausteilla
Rohkaistu mukaan makujen ja maustamisen maailmaan! Järjestetään ruokakurssi maustamisesta.Tutustutaan erilaisiin ruokakulttuureihin ja tapoihin käyttää mausteita: pirteitä pippureita, tulisia chilejä, lempeitä yrttejä ja kiinnostavia maustesekoituksia. Tutustutaan perinteisiin ja yllättäviin makupareihin! Kurssilla lisätään tietoa ja taitoa mausteista ja niiden käytöstä ruoanvalmistuksessa, erityisesti kasvisruokien maustamisesta.
Kasviskeittiöstä kaikille
Ruokakurssilla kokataan yhdessä kaikille sopivia kasvispainotteisia herkkuja – aamupalalta lounaaseen ja päivälliseltä iltapalaan. Kurssilla keittiö täyttyy kasviksista ja erilaisista kasvipohjaisista ruoanvalmistustuotteista. Kokeillaan ennakkoluulottomasti uutta ja herkutellaan kestävillä kasvispainotteisilla aterioilla. Kurssilla huomioidaan myös monet erityisruokavaliot.
Kaikkea kalasta
Kotimainen kala on kestävä ja terveellinen valinta ruokapöytään, ja sitä voi nauttia monin eri tavoin valmistettuna. Tuoreen kalan lisäksi maukkaita vaihtoehtoja löytyy myös pakastealtaasta ja säilykehyllyltä: kotimainen järvikalasäilyke onkin erinomainen lisä myös kotivaraan! Marttojen kalakurssilla opit erilaisia tapoja valmistaa kalaa sekä sille sopivia lisukkeita. Lisäksi opit arvioimaan kalan ympäristövaikutuksia ja tekemään kestäviä valintoja kotikeittiössä.
Ruokaa retkelle
Metsä ja lähiluonto tarjoavat mitä parhaimmat puitteet fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lisäämiselle. Luontoretki paranee entisestään, kun mukaan pakataan maittavat eväät joko valmiiksi syötävässä muodossa tai taukopaikalla valmistettavaksi. Kurssi tarjoaa vinkkejä ja elämyksiä niin aloittelevalle retkeilijälle kuin kokeneemmallekin eräkonkarille.
Kurssi toteutetaan opetuskeittiössä tai luonnossa mahdollisuuksien ja yhdistyksen toiveen mukaan.
Marjasta on moneksi
Ravintorikkaat, kotimaiset marjat ovat lähiruokaa parhaimmillaan, ovat ne sitten metsästä tai omasta puutarhasta poimittuja. Tule kurssille oppimaan, miten hyödyntää kotikeittiössä yleisimpiä metsä- ja puutarhamarjoja ja valmistat niistä maukasta syötävää.
Kaikkea kaurasta
Monipuolinen kaura maistuu kaikilla aterioilla yhteisessä ruokapöydässä. Kotimainen kaura on pohja monelle terveelliselle tarjottavalle. Kurssilla kuljetaan kauran reitti pellolta pöytään, Tutuiksi tulevat erilaiset kauratuotteet ja kaikkia hyödynnetään ruoanlaitossa ja leivonnassa.
Säilötään ja hyödynnetään valmiita säilykkeitä-kurssi
Kotivara-ajattelu koostuu säilykkeiden monipuolisesta käytöstä. Säilönnän taito on käytännöllinen ja ilahduttaa keittiössä. Säilöminen on luovaa, mielenkiintoista ja taloudellista. Taitava säilöjä säilöö oman puutarhan, metsän ja sesongin antimet myös kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta. Kurssilla opit perinteisiä säilöntämenetelmiä ja nappaat parhaat uusimmat vinkit. Kurssilla loihditaan lisäksi herkkuja kotivaran säilykkeistä.
Makumatka Georgiaan
Sanonta ”georgialaiset elävät syödäkseen” kuvastaa ruoan tärkeyttä Georgian kulttuurissa. Runsas mausteiden ja kasvisten, erityisesti munakoison käyttö, on tyypillistä georgialaisessa keittiössä. Maut ovat yksinkertaisia, syviä, runsaita ja voimakkaita, mutta eivät tulisia. Kurssilla tulevat tutuiksi herkulliset georgialaiset pataruoat, hatsapurit, khinkalit ja monet muut maalle tyypilliset ruoat.
PUUTARHA
Kasvimaa
Kasvimaa voi olla monenlainen. Hyötykasvit kasvat niin aarin palstalla, kuin pienemmälläkin alalla. Tasainen kasvimaa on helposti muokattavissa ja muunneltavissa, mutta kohopenkit ja viljelylaatikot helpottavat kasvien hoitoa huomattavasti. Kasvimaa kurssilla saat tärkeimmät vinkit viljelytavan valintaan, kasvimaan perustamiseen sekä kasvien valintaan ja hoitoon. Painotamme kurssilla ympäristöystävällisiä ja luonnonmukaisia viljelytapoja ja vaalimme luonnon monimuotoisuutta.
Kompostointi
Kompostointikurssilla perehdytään elintarvike- ja puutarhajätteen kiinteitökohtaiseen kompostointiin ja kompostoinnin perusasioihin. Lisäksi tutustutaan alueellisiin omatoimista kompostointia koskeviin määräyksiin. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan kompostointiin myös käytännössä.
MUUT
Hei, me siivotaan!
Tuntuuko, että koti on aina kaaoksessa tai kaipaatko uusia vinkkejä kodin ylläpitoon? Hei me siivotaan! -luennolla annamme vinkkejä ja neuvoja, miten siivoat ja puhdistat kotisi tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla ja kestävästi. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa suursiivoukset ja likaa räjäyttävät aineet. Kurssilla käydään läpi miten suunnittelet ja jaat siivousta eri päiville, milloin ja mitä siivoat. Opit myös miten siivoat, jos kotona sairastetaan, tai löydät kotoasi tuholaisia.
Luontoretki omaan rahatarinaan
Miten rahat saa riittämään siihen, mikä on itselle tärkeää? Millaisia oppeja rahankäytöstä olemme saaneet elämän varrella? Pohdimme yhdessä vastauksia näihin kysymyksiin luonnon helmassa. Samalla tutustumme ympäristön ja kuluttamisen välisiin yhteyksiin sekä siihen hyvään, mitä lähiluonto meille tarjoaa. Nautimme retkellä tietenkin myös hyvistä retkieväistä.
Kotiruokaa kolikoilla -luento
Miten herkullista ja ympäristöystävällistä ruokaa valmistetaan edullisesti? Paljonko ruokaan ylipäätään pitäisi varata rahaa? Käymme luennolla läpi, miten valmistaa maistuvaa ruokaa pienellä budjetilla. Opit myös ruokalistasuunnittelun perusteet ja saat parhaat vinkit ruokamenoissa säästämiseen.
Mystery Box Sähkökatko -pakohuonepeli
Mystery Box Sähkökatko on koulutuksellinen pakohuonepeli, jossa tiimin tehtävänä on selviytyä kuvitteellisen sähkökatkon aiheuttamista haasteista. Pakohuonepeli herättelee varautumisen teemoihin. HUOM! Mystery Box on Pohjois-Karjalan Marttojen kehittämä tuote ja sitä koskee eri hinnoittelu kuin muita Savon Marttojen marttayhdistyksille suunnattuja koulutuksia.
Hygieniapassikurssi marttayhdistykselle
Kysy lisää Satulta tai Sirpalta.
YLEISTÄ
Ruokakurssit kestävät n.3 tuntia, puutarhakurssit 1-3 tuntia (toteutustavasta riippuen) ja luennot 45 minuuttia. Ruokakurssit sisältävät ruoan valmistuksen. Kurssien ohjaajina Savon Marttojen asiantuntijat.
Lisätiedot kurssihinnoista ja kurssivaraukset:
Etelä-Savo
Satu Räsänen, satu.rasanen@martat.fi tai 050 339 4258
Pohjois-Savo
Sirpa Nygård, sirpa.nygard@martat.fi tai 050 339 4259
Ruokamarttoja yhdistää intohimo ruoanlaittoa ja raaka-aineita kohtaan ja mielenkiinto uusien taitojen oppimiseen. Ruoassa ja ravitsemuksessa Martoille tärkeitä asioita ovat terveellisyys, ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus.
1970-luvun lopulla Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Salme Holma ja valtuuston varapuheenjohtaja Birgitta Bröckl matkustivat Keniaan Maailman maaseutunaisten liiton kokoukseen. Matkalla koetusta ja nähdystä virisi suunnitelma kansainvälisen työn vahvistamisesta ja syntyi monta ideaa naisten aseman parantamiseksi maailmalla perinteisin marttamenetelmin.
Neljän vuosikymmenen ajan olemme kohdanneet kymmeniä tuhansia naisia ja heidän perheitään Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa, Swazimaassa, Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa.
Tuhannet martat ovat osallistuneet keräyksiin, sadat vapaaehtoiset järjestäneet marttailtoja, kirkkopyhiä ja myyjäisiä. Afrikkalaisia vieraita on käynyt Kuopion torin Kalaryssäyksessä, kiertueilla ympäri Suomen ja viimeksi syyskuussa Marttatorilla. Vapaaehtoisia ja työntekijöitä on vieraillut kohdemaissa työhön tutustumassa.
”Naisen elämä on kuin auto. On parasta opetella ajamaan niin voi itse päättää, mihin suuntaan auto kulkee.”- Marie Louise Wandji, Kamerun.
Kaikessa työssä on ytimessä oman elämän saaminen haltuun niissä puitteissa, mihin itse kukin olemme syntyneet.
Toimimme tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseksi ja vammaisten naisten itsemääräämisoikeuden ja arjen taitojen puolesta. Kaikissa hankkeissa yksi keskeinen toimintamuoto on kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.
Marttaliitto ja Metro-pikatukut ovat sopineet 5 % jäsenalennuksen marttayhdistyksille kaikista normaalihintaisista elintarvikkeista ja non foodista. Edun saa näyttämällä kassalla omaa marttajäsenkorttia. Kassalla pitää esittää myös piirin asiakasnumero: 1019602 Savon Martat Etu koskee marttayhdistyksen ostoja. Tukkujen yhteystiedot: METRO-PIKATUKKU KUOPIO, Leväsentie 5, 70700 Kuopio METRO-PIKATUKKU IISALMI, Teräskatu 2, 74130 Iisalmi www.emetro.fi -sivuilla pääset katsomaan valikoimaa ilman hintoja
Martat ja kätilöt lahjoittavat juhlavuotensa kunniaksi sukat ensimmäisen lapsensa vuonna 2019 saaville äideille Sukkien toimittamisesta piiriin voi sopia Savon alueen yhteyshenkilöiden kanssa tai antaa piirin työntekijöille kurssien yhteydessä. Savon yhteyshenkilöt: Kuopion Yliopistollinen sairaala: Marja Putkonen Mikkelin keskussairaala: Leena Vallenius