| |

Hyvän mielen talvikompostointia!

Viikonloppuna meillä tyhjennettiin elintarvikejätekompostia. Kesän jätteet olivat hajonneet uskomattoman nopeasti. Kalanruodoista tai juuresten kuorista ei näkynyt enää merkkiäkään.  Jatkokompostoin jätteen vielä talven yli puutarhakompostissa, kerroksittain syksyllä haravoitujen lehtien kanssa. Keväällä se on jo käyttökelpoista lannoitus- ja maanparannusainetta puutarhaan. Kompostointi on minulle helppo kestävän arjen teko.

Luonnon kiertokulku on ihmeellistä. Miten pienet maan möyrijät, lierot, siirat, näkymättömät sienet ja bakteerit osaavatkaan tehdä kaikesta eloperäisestä jätteistä kullanarvoista multaa? Jäte kompostoituu talvellakin, jopa pakkasasteissa. Touhutessaan eliöt vapauttavat jätteestä energiaa. Kompostorin lämpömittari nousee ja onnistuminen aiheuttaa jonkinlaista mielihyvää kompostin täyttäjällekin. Toki osallisuutta onnistumiseen saa tunteakin, onhan hajottajaeliöitä ruokittava talvella riittävästi ja säännöllisesti. Ystäväni pyytää naapuria tuomaan jätettä kompostoriin talvilomansa aikana, ettei kompostin toiminta vaan hiipuisi.

Kaadan jätteet kompostiin, vain isot jäte-erät sekoitan kompostin pintaosaan. Peitän aina jätteen kauhallisella kuivaa seosainetta. Seosaineena käytän piha haravointijätettä, oksasilppua ja talvella myös kaupan seosaineita. Joskus kuuma komposti tuoksahtaa pistävälle ammoniakille, silloin laitan kompostiin turvetta sitomaan haihtuvia ravinteita. Kovilla pakkasilla ja jätemäärän ollessa vähäinen, saatan heittää kompostiin kurallisen kananlantarakeita herätteeksi. Talven tullen säädän ilmastointiaukkoja pienemmälle ja kasaan lunta kompostin ympärille lisäeristeeksi. Kesällä kastelen kompostia, mutta talvella pidän vähän kuivempana, ettei jäädy niin helposti.

Kovilla pakkasilla komposti uhkaa jäätyä, silloin laitan kompostorin sisälle 5 litran kanisterin täynnä kuumaa vettä. Lämpö pitää toiminnan käynnissä ja myös sulattaa jäätynyttä kompostoria. Vaihdan tarvittaessa veden kuumaksi muutaman päivän välein. Jäätyminen ei haittaa kompostointia. Harmillista tietenkin on, jos talven jäte ei mahdu kompostoriin jäätymisen takia.

220 litran kompostoriin on mahtunut neljän -kahden henkilön jätteet hyvin koko talven ajalta. Joskus tyhjennän sitä myös talvella puutarhakompostiin. Kompostorissa on tyhjennysluukku alaosassa, siitä saa kätevästi kaivettua kompostin maatuneen alaosan pois. Luukku kiinni ja sekoittamaan, jolloin yläosa tipahtaa alas ja jätteelle on jälleen tilaa. Ihmeen paljon kompostoriin mahtuukin, maatuessa neljän litran jätemäärä muuttuu litraksi muhevaa multaa.

Jos komposti on jäätynyt talvella, sulattelen sitä viimeistään huhtikuussa. Kaadan kompostoriin kuumaa vettä muutamia litroja. Kun komposti sulaa, sekoitan huolellisesti ja lisään seosainetta. Varon kastelemasta liikaa, koska pieneliöt tarvitsevat hajottamistyöhön myös happea. Joskus nopeasti sulanut komposti on tuoksahtanut mädänneelle ja houkutellut paikalla kärpäsiä. Näistä olen päässyt helposti eroon, lisäämällä seosainetta ja sekoittamalla huolellisesti.

Keväällä tulee myös se palkinto ja hyvä mieli, aika kun saa käsiinsä valmista kompostia, annoksen humuksen tuoksua ja ilon levittää mustaa kultaa omaan puutarhaan!

Tiina Ikonen

Kirjoittaja on Marttaliiton kotipuutarhaneuvonnan asiantuntija