| |

Joulurauhaa, ei joulurahaa

Sanotaan se nyt heti tähän alkuun: Sinua huijataan. Tämä huijaus saatetaan verhota joulupaperiin ja kulkusten kilinään tai sen saattaa toimittaa punanuttuinen ja pallomahainen pukki, mutta sen todellinen luonne pysyy samana. Seuraavassa annan sinulle joululahjaksi muutaman ajatuksen, joiden avulla glögin riittävyys tulee olemaan ainoa vuodenvaihteen murhe elämässäsi.

En etsi valtaa loistoa…

Vai etsitkö? Tuntuuko elämä epätäydelliseltä ilman sitä uusinta iPhonea? Tuntuuko, että kaikki muut karkaavat etelän lämpöön ja vain sinä jäät tänne räntäsateeseen kärvistelemään? Et ehkä tiennyt tätä, mutta sinun tilisi ja lompakkosi sisältöä kahmimaan on valjastettu kokonainen armeija mainostoimistoja, brändityöryhmiä ja analyytikkoja. Heidän tehtävänään on myydä sinulle unelmiin käärittyjä tuotteita välittämättä pätkääkään siitä, millä ne maksat. He eivät välitä, menettääkö ihminen luottotietonsa tai asuntonsa maksuvaikeuksien takia. Heille on aivan sama, millaisena kenenkin taloudellinen tulevaisuus näyttäytyy. Kunhan nyt vaan kiltisti ostat tässä ja heti mahdollisimman paljon kaikkea.

Mutta entä jos kaikilla kavereillakin on? Entä sitten? Oletko mieluummin markkinoiden pillin mukaan tanssija vai oman tiesi ylpeä kulkija? Massan mukana kulkeminen ja hervoton shoppailu on virheellisen stereotypisesti yhdistetty nuoriin, vaikka markkinointi kohdentuu nykyään helposti keneen tahansa. Ihan jokaisen on siis syytä olla tarkkana.

En kaipaa kultaakaan…

Oletko nyt ihan varma? Kuulostavatko lauseet ”Elä unelmaasi” ja ”Osta nyt, maksa vasta helmikuussa” tutuilta? Samalla tavalla kuin tavaroiden ja elämäntyylin kaupittelussa, myös erilaisten pikavippien, kulutusluottojen, yhdistelmälainojen ja kaikenlaisten korkeakorkoisten sikavippien markkinointi perustuu usein mielikuviin. Ajatuksella jostain, jota ilman emme elämässä tule toimeen, on helppo myydä myös kaikkea täysin turhaa tai sinulle vahingollista.

Nämä mielikuvat vetoavat siihen osaan meidän aivoistamme, joka tekee päätöksiä mahdollisimman nopeasti miettimättä seurauksia. Mutta älä huoli, kaikilla meillä on myös se toinen ja järkevämpi puoli aivoista. Se lämpiää vain vähän hitaammin, hyvän joulusaunan lailla. Ja sytykkeikseen se vaatii vähän enemmän vaivaa ja tietoa.

Kun oikein tarkkaan, ajatuksella ja kiireettä katsot, saatat nähdä millaista huijausta niiden unelmia, matkustelua, somejulkisuutta ja entisiä salkkarinäyttelijöitä sisältävien mainosten takaa löytyy. Eivät firmat niitä liian näkyväksi halua tietenkään oman etunsa vuoksi tehdä, vaan piilottavat ne kuin mantelin joulupuuroon. Vaan kun kerran ne lainan todelliset ehdot sieltä löydät, saat paitsi onnistumisen elämyksen niin myös viisauden olla tarttumatta niihin jatkossa. Ja viisaushan on kaikkea maailman materiaa arvokkaampaa.

Rauhaa päälle maan…

Tämähän kuulostaa jo paljon paremmalta. Maailmanrauhan toivominen joululahjaksi on hieno ele, mutta entä jos lähdettäisiin liikkeelle sinun omasta mielenrauhastasi. Ja nimenomaan taloudelliselta puolelta. Ne joulun alla otetut, kivasti helppoa ja nopeaa rahaa tuoneet pikavipit ja kulutusluotot jaksavat nimittäin odottaa. Ne odottavat kärsivällisesti vielä siinäkin vaiheessa, kun kimalle on varissut, kuusi on kannettu roskakatokseen ja joulutorttuähky on tosiasia. Ja ne eivät odota sohvalla tv-tarjonnan ääressä maaten, vaan kasvavat odotellessaan korkoa ja erilaisia maksuja. Takaisinmaksun todellisuus iskee kuin pahin mahdollinen ”en ota enää ikinä”-krapula villin uudenvuodenaaton jälkeen.

Et välttämättä tietoisesti ajattele pikalainojen ja kulutusluottojen takaisinmaksua, mutta takaan että alitajuntasi tekee jatkuvaa työtä niiden kanssa. Mielenrauha järkkyy ja yöunet menevät. Pahimmillaan sitä päätyy ottamaan lisää pikalainaa tai lankeamaan yhdistelmälainojen ansaan yrittäessään saada oman taloudellisen rauhansa takaisin. Vaan nehän oikeasti vaan pahentavat tilannetta.

Helpommalla pääset, kun suhtaudut kaikenlaisiin markkinointivedätyksiin tervehenkisen kriittisesti. Silloin voit nauttia kevättalven auringosta ilman, että velkapommi tikittää takaraivossa.

Pikavinkit joulurauhaan:

  1. Ole oman tiesi kulkija. Älä mene massan mukana vaan ole oman elämäsi ja taloutesi pomo.
  2. Bongaa huijaus. Mieti, mikä mainoksissa vetoaa sinuun ja tapahtuuko veto enemmän järjen vai tunteiden kautta. Pidä mielessä mainosten perimmäinen tarkoitus eli taloudellisen voiton tuottaminen.
  3. Anna lahja, joka muistetaan. Joululahjaksi saatu yhteinen kahvihetki kaverin kanssa jää taatusti pidemmäksi aikaa mieleen kuin se hetken mielijohteesta kiireessä hankittu ruma jouluneule, joka katoaa kaapin perille heti joulun jälkeen. Bonuksena myös ympäristö kiittää, kun emme tuhoa maailmaa turhalla roinalla.

Erkki Ukkola
kirjoittaja on Marttaliiton ja Takuusäätiön yhteisen Rahat riittää! -hankkeen koordinaattori

p.s. Meillä martoilla kierrätys on tärkeä asia. Sen takia tämä blogikirjoitus on kierrätysversio alun perin Takuusäätiön Sikavippi -sivustolla vuonna 2018 julkaistusta tekstistä.