| |

Juhlitaan työn merkeissä – #martatafrikassa40

1970-luvun lopulla Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Salme Holma ja valtuuston varapuheenjohtaja Birgitta Bröckl matkustivat Keniaan Maailman maaseutunaisten liiton kokoukseen. Matkalla koetusta ja nähdystä virisi suunnitelma kansainvälisen työn vahvistamisesta ja syntyi monta ideaa naisten aseman parantamiseksi maailmalla perinteisin marttamenetelmin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun marttojen ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke ”Äiti ja lapsi Keniassa” käynnistyi.

Neljän vuosikymmenen ajan olemme kohdanneet kymmeniä tuhansia naisia ja heidän perheitään Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa, Swazimaassa, Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Tuhannet martat ovat osallistuneet keräyksiin, sadat vapaaehtoiset järjestäneet  marttailtoja, kirkkopyhiä ja myyjäisiä. Afrikkalaisia vieraita on käynyt Kuopion torin Kalaryssäyksessä, kiertueilla ympäri Suomen ja viimeksi syyskuussa Marttatorilla. Vapaaehtoisia ja työntekijöitä on vieraillut kohdemaissa työhön tutustumassa.

Kaikessa työssä on ytimessä oman elämän saaminen haltuun niissä puitteissa, mihin itse kukin olemme syntyneet. Kamerunilaisen Marie Louise Wandjin sanoin: ”Naisen elämä on kuin auto. On parasta opetella ajamaan niin voi itse päättää, mihin suuntaan auto kulkee.” Toimimme tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseksi ja vammaisten naisten itsemääräämisoikeuden ja arjen taitojen puolesta. Kaikissa hankkeissa yksi keskeinen toimintamuoto on kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.

Olemme kiitollisia Suomen ulkoministeriölle luottamuksesta, jota meille on osoitettu rahoituksia myönnettäessä.

Kuluvan vuoden aikana pääset nettisivuillamme ja kaikissa Martat-lehden numeroissa kurkistamaan menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. Muista aihetunniste #martatafrikassa40, kun seuraat sosiaalista mediaamme. Martat-lehden seuraavasta numerosta löydät tarkemmat ilmoittautumistiedot syksyllä järjestettävälle juhlavuoden marttamatkalle Afrikkaan. Maaliskuussa jäsenmaksun maksamisen yhteydessä voit helposti tehdä vapaaehtoisen lahjoituksen kehitysyhteistyöllemme. Uusi ruokakurssiaineisto on käytössä ensi syksynä.

Maailma ei ole samanarvoinen kaikille, mutta voimme itse vaikuttaa siihen, mihin suuntaan tällä autolla ajamme.