|

Käsitöistä on tullut elämäntapa

Tiina Ukkosen suvussa on marttailtu jo kolmessa sukupolvessa. Kotona kannustettiin oppimaan kädentaitoja ja tätä taitoa Tiina on vienyt eteenpäin niin tyttärelleen Emmalle kuin päivähoitolapsilleen. Puikkoja tai neuloja Tiina heiluttelee lähes joka päivä.

Tiina Ukkonen liittyi Oriveden Marttoihin vuonna 2010. Samalla hänen tyttärensä Emma liittyi nuorisojäseneksi. Nyt Emma on varttunut aikuiseksi ja marttaporukassa sekä äidiltään opituista kädentaidoista on ollut hyötyä opinnoissa sekä työelämässä. Tiina toteaakin, että marttailussa on mukavinta ilo ja yhdessä oppiminen eri-ikäisten ihmisten ryhmässä.

Tiina Ukkonen ja suihkivat puikot, sukkia syntyy vauhdilla.

Marttapaita ja koukuttavat käsityöt

Tiina ja Emma suorittivat yhdessä I-taitoavaimen. Käsitöistä innostunut kaksikko ompeli oppimistehtävänä itselleen marttapaidat. Tiina toteaa, että hän on kutonut, virkannut, nyplännyt, tehnyt kirjontatöitä ja ryijyjä sekä ommellut lapsesta saakka. Kutominen on kuitenkin rakkain harrastus, sillä kutominen onnistuu kaikkialla, katsoitpa sitten televisiota tai istut työmatkakyytiläisenä autossa. Tiinalla on kaksi työtä, toinen työ on leiväntuoksuinen ja toinen on järeä dieselin hajuinen.

Tiina on perhepäivähoitaja ja hänen päivähoitolapsissaan on pilttejä, jotka tarvitsevat eritysruokavalioita. Niinpä Tiina pyöräyttää sämpylöitä, rievää ja pullaa tuon tuosta sekä keittää ja paistaa keittiössään terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Keväällä hän perusti lasten kanssa pienen kasvimaan, näin lapset saivat tuntumaa kasvunihmeeseen ja taatusti tuoretta salaattia leivän päälle. Toinen työ vie Tiinan metsään, sillä hän ottaa vastaan metsäkoneiden kanssa työskentelevien henkilöiden näyttötutkintoja. Tiina vaihtaa esiliinan sujuvasti metsurin suojavarustuksiin, ja hommat hoituvat mallikkaasti molemmilla työmailla.

Älä polta näppejäsi!

Kokeilevana käsityöharrastajana Tiina virkkasi ontelokuidusta ensin jämäkän kassin, sitten pannunalusia, kynäkotelon ja lopuksi vuokasuojan. Piirakkavuoka tahtoi polttaa näppejä, joten hoksuna naisena, hän teki sille sievän suojan. Nyt eivät näpit eikä pöytä ole vaarassa palaa.