|

Lappakatrillia, lahjaideoita ja liikuntaa

Annelin motto: Kaiken, mitä oikein haluaa, oppii vaikka hitaamminkin.

Anneli Juvankoski kertoi, ettei hän ole teoreetikko. Tämä onkin totta, sillä Anneli toimii ja häärää Tammelan Martoissa luonteikkaasti niin keittiössä, kässäilemässä kuin myyjäisissä. Käsillä tekeminen on se Annelin omin juttu.

Lappakatrillia ja pukuompeluja

Tiedätkö, mitä lappakatrilli on? Minä en tiennyt, mutta onneksi Anneli Juvankoski kertoi, sillä hän on tanssinut vauhdikasta lappakatrillia ja muita kansantansseja puolivuosisataa. Lappakatrillissa lyödään parin kanssa käsiä yhteen eli tehdään ylävitoset, siitä tanssin nimi. Annelia vetää kansantanssin pariin liikunnan ilo, musiikin poljenta ja ennen kaikkea samanhenkinen mukava porukka. Useita pareja lippareita, eli kenkiä, onkin kulunut tanssin pyörteissä. Näppäränä naisena hän on ommellut itsellensä Tammelan kansallispuvun, joten tanssiharrastus hoituu asianmukaisessa asussa.

Annelin kotialbumista löytyi kuvat, joissa Anneli pojantyttärensä Jennin kanssa esittelee Tammelan kansallispukuja. Kuvassa myös itsetehty Rimppariina nukke.

Anneli on taitava ja aikaansaapa ompelija, askartelija sekä tuunaaja. Tammelassa järjestetään joka vuosi Hakkapeliitta-tapahtuma, jonka teema sijoittuu 1600-luvun puoliväliin. Tapahtumalla kunnioitetaan niiden tammelalaisten miesten muistoa, jotka lähetettiin 30-vuotiseen sotaan Saksanmaalle. Anneli toimii oppaana sekä talkoolaisena tapahtumassa, joten hän on ommellut teemaan sopivan upean hovinaisen puvun tilaisuuteen.

Annelin ottama kuva ompelemastaan hovinaisen puvusta, minkä idea perustuu 1600-luvun puolivälin malliin.

Askartelua, himmeleitä ja paljon muuta

Olipa sitten kysymyksessä synttärit, riparit tai häät, niin Anneli värkkää jokaiseen tilaisuuteen henkilölle sopivan kortin. Korttimateriaaleina hän käyttää serviettejä, mainoslehtisiä, olkia tai uusiokäyttää korttien kuvia sekä osia kekseliäästi.

Annelin tekemiä kortteja, enimmäkseen kierrätysmateriaaleista.

Anneli on kehitellyt kivan lahjaidean pyyhkeistä, joihin hän kirjailee lahjan saajan nimen ja aiheeseen sopivan kuvan, kuten ylioppilaalle lyyra tai kesävauvalle mansikankuvia. Todella henkilökohtainen ja pitkäikäinen lahja, joka muistetaan kauan.

Aktiivinen Anneli harrastaa melontaa, punttisalia, lenkkeilyä, leipoo ruisleipää toista sataa vuotta vanhalla leipäjuurella, hoitaa lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia sekä puutarhailee. Iän myötä, mikä ei kyllä näy Annelin olemuksessa, ovat puikot ja virkkuukoukku nousseet rakkaimmiksi harrastuksiksi. Jotain varmasti unohtui kertoa, mutta eiköhän näistäkin asioista jo selviä, että Anneli ei ehdi sammaloitumaan, vaan toimii Martoissa ja askareissaan tarmokkaasti.

Anneli Juvankoski omaneulomassaan värikkäässä shaalissa vierellään Myrsky-koirani.

Kiitos Anneli haastattelusta, iloista kesää ja onnistuneita kässäilyjä!