|

Pitsiliinat, piltit ja Suomi 100-vuotta

Oriveden martta Tiina Ukkonen keksi nokkelasti yhdistää pitsiliinat ja perhepäivähoidossa olevien lasten kanssa puuhastelun. Teemaksi hän valitsi sinivalkoisuuden Suomen juhlavuoden kunniaksi. Mitä he tekivät?

Tuunattua taidetta

Ahkerana kässämarttana Tiinan kaapeissa oli pinoittain virkattuja ja neulottuja pitsiliinoja. Osa niistä oli tarpeettomia, niinpä hän sai loistavan ajatuksen tuunata liinoista koristeita ja taidetta, joka kestää suomalaiset sääolot. Pieniä liinoja, halkaisijaltaan 20-25 cm, löytyy myös edulliseen hintaan kirpputoreilta. Nuhruisuuskaan ei haittaa, sillä liinat saavat aivan uuden käyttötarkoituksen ja värin pintaansa.

Tässä Tiina Ukkosen ohjeet

Tarvitset suojamuovia, vesiliukoista maalia, pieniä maaliteloja ja näppäräsormisia lapsia suojavaatteissa.
Aloita työskentely suojaamalla itsesi ja työskentelytasot. Muista että alustan pitää olla sellainen ettei liina tartu kiinni esimerkiksi, muovipussit ja jätesäkit sopivat tarkoitukseen hyvin. Teippaa muovi maalarinteipillä alustaansa kiinni liukumisen estämiseksi.
Liinojen maalaamiseen voit käyttää lähes mitä tahansa vesiohenteista maalia, joko askartelumaalia tai sisustusmaalia. Malliliinoihin käytettiin valkoista ja sinistä väriä.
Maalaustyökaluiksi sopivat siveltimet ja pienet maalitelat. Vesiohenteisen maalin voi pestä pois työskentelyn jälkeen. Lapset pitävät, aikuisten avustamana, maaliteloilla maalaamisesta, työkin joutuu näppärästi.
Maalaa liinan pinta maalilla ja anna sen kuivua. Maalaa toinen puoli ja anna kuivua tasolla. Mikäli haluat tehdä liinoista esimerkiksi kupin mallisia, niin kuivaa liinat ilmapallon tai muovikulhon päällä.
Kun liinat ovat läpeensä kuivia, niin tee lopuksi käsittely liimavesiseoksella. Seokseen tulee puolet vesiliukoista liimaa ja puolet vettä. Liimavesiseos tekee liinan pinnasta kosteutta hylkivän ja napakan.
Voit halutessasi ripotella liinoihin kimalletta, kun vesiliimaseos on vielä kosteaa.

Maalattuja liinoja voi ripustaa puihin tai käyttää kesällä puutarhassa pöytätekstiilinä. Joulu on tulossa, joten näillä Tiinan ohjeilla voimme tehdä myös sieviä ulkokoristeita pihapuihin tai koristamaan parveketta.

Kaunista ja juhlallista itsenäisyyspäivää!

Kuva ja pitsiliinatoteutukset Tiina Ukkonen.