|

Kunniamartta

Osaatko tehdä intialaisen peukalokiilan lapaseen? Forssan Marttojen kunniamartta Eila Suominen osaa. Marttailu on kuulunut yhdeksänkymppisen energisen Eilan elämään jo puoli vuosisataa, käsityöt vielä kauemmin.

Marttailua

Alun perin Humppilasta maailmalle ponnahtanut Eila Suominen on aina ollut kiinnostunut käsitöistä. Nuorena käyty Loimaan naiskotiteollisuuskoulu antoi hyvän perustan käsityöharrastukselle. Marttailun hän aloitti asuessaan perheineen Kokemäellä. Risteen marttayhdistys kokoontui joka toinen viikko jonkun martan kotona. Eila naurahti, että vaikka oli sovittu, että kahvileipäset rajoitetaan kahteen lajiin, niin usein tarjottavaa oli paljon enemmän. Martta on martta ja panee tarjottavaksi parastaan. Marttailun parissa vierähti mukavasti 30 vuotta.

Forssaan Eila muutti vuonna 1992 ja seitsemän vuotta myöhemmin hän liittyi Forssan Marttoihin sisarensa kannustamana. Tekeminen ja osallistuminen ovat liikunnalliselle ja osallistuvalle Eila Suomiselle tärkeää. Niinpä muutama vuosi sitten marttatoiminnassa ansioituneelle Eila Suomiselle haettiin kunniamarttautta.

Vapaaehtoistyö

Marttailun lisäksi Eila Suominen harrastaa vapaaehtoistöitä Forssan seurakunnan Ystävän kammarilla, jonka yhteydessä on työhuone, jossa voi neuloa, ommella, askarrella ja kutoa. Seurakunta kustantaa materiaalit ja valmiit työt myydään lähetyksen hyväksi. Työhuoneella on mahdollista tavata käsityöharrastajia, auttaa muita ja oppia itsekin uusia asioita. Viimeksi hän on opetellut kuinka tehdään lapasiin intialainen kiilapeukalo. Uusien asioiden oppiminen on Eila Suomiselle ominaista, samoin yhteisöllisyys ja auttaminen. Oli ilo tavata!

***

Toivotan kaikille leppoisaa joulunodotusta, rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Eila Suominen on Forssan Marttojen kunniamartta.

Henkäyksen ohutta itsekudottua pellavaliinaa reunustaa kaunis pitsi.

Eila Suominen virkkaa, neuloo, kirjoo ja kutoo. Työt ovat taidokkaita.

Viimeksi Eila Suominen opetteli intialaisen peukalokiilan tekemisen lapaseen.