| |

Matikkaa päivään

Kalatiskillä katseemme kohtasivat. Komea et ollut, mutta aikamoinen vonkale jolle keksisin heti käyttökohteen. Pistetään pakettiin sanoin myyjälle ja lompsin kaupasta ulos matikka kainalossa.

Ostin mateen valmiiksi nyljettynä ja sisuskalutkin olivat poissa. Maksan olisin kyllä mieluusti käyttänyt, mutta näin tällä kertaa.

Siitäpä sitten puolitoista kiloa matikkaa eli madetta sopaksi. Se, jos mikä on varsinaista herkkua ruokapöytään.

Perunaa, sipulia, porkkanaa, maustepippuria…

Ensin laitoin kattilaan puolitoista litraa vettä. Niksautin puukolla mateen pään poikki ja pistin päättömän kalan kokonaisena veteen ja keittelin kypsäksi puolisen tuntia. Sihtasin kalaliemen talteen ja erottelin kalapalat ruodoista.

Kalaliemi pääsi takaisin kattilaan. Sen sekaan kuorin ja lohkoin kymmenen perunaa, pari sipulia ja pari porkkanaa. Perään nakkasin vielä kymmenisen maustepippuria ja pari laakerinlehteä. Hellalla sopan pohjaa tsupattelin pienellä tulella puolen tunnin verran.

Soppaan lisäsin puoli litraa täysmaitoa ja neljä desiä kermaa. Suolaa ja tuoretta tilliäkin tarvittiin ja tietty kunnon lohko voita. Muhittelin kaiken vielä kunnolla lämpöiseksi, kypsäksi ja lopuksi lisäsin joukkoon makoisat kalapalat.

Kylläpä tulikin maukkaan maistuvainen madesoppa. Näinä aikoina kannattaa maderuokia todellakin kokkailla tai ainakin lyöttäytyä pöytään jossa sitä on tarjolla.