| |

Muutosta lautaselle myös Marttojen avulla

Marttojen ruokaneuvonnan vuosi on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin. Vinkeillemme on tässäkin ajassa kovasti kysyntää, kun ruoan hinta nousee ja ympäristökriisi on todellisuutta. Iloitsemme siitä, että kaiken tämän keskellä saamme tuoda kotikeittiöihin ruokailoa ja onnistumisen kokemuksia – uuden oppimisen tuomaa intoa ja muutosta.

Tämän vuoden ruokaneuvonnan teemoina ovat edullinen ja hyvinvointia tukeva kotiruoka. Neuvomme millaisilla vinkeillä, ja mitä raaka-aineita suosien, ruokalasku pysyy kurissa. Kursseillamme voi tutustua myös kotimaisen kauran ja uusien kauratuotteiden monipuoliseen hyödyntämiseen kotikeittiössä eri aterioilla. Kaurasta kerromme yhteistyössä Fazerin kanssa.

Varautumisen teemavuonna neuvomme myös kotivarasta, joka toteutuu säilömällä ja säilykkeitä hyödyntämällä. Marttojen kurssilla voit oppia, kuinka mustapavut säilykepurkista solahtavat kakkuun ja mitä kivaa säilötyistä sienistä valmistuu.

Kaikessa ruokaneuvonnassa meitä johdattaa ajatus kestävämpään ruokavalioon siirtymisestä. Kasvisten runsas käyttö ja kasvipohjaiset vaihtoehdot eläinperäisille tuotteille ovat tärkeitä jokapäiväisiä valintoja. Martat ovat myös mukana Suomi kasvaa vegestä -verkostossa, joka vaatii, että seuraava hallitus kohdistaa valtion budjetista merkittävän investoinnin kasvipohjaisille elintarvikkeille. Uskomme yhdessä verkoston toimijoiden kanssa, että Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä ja merkittävä toimija myös globaaleilla ruokamarkkinoilla ratkaisemassa ruoka- ja ilmastokriisiä kasvipohjaisten tuotteiden avulla.

Samaan aikaan innovaatioiden kanssa muutoksen on tapahduttava myös lautasillamme. Kestävämpään ruokavalioon siirtyminen vaatii uusien tuotteiden lisäksi paljon taitoa. Marttojen tehtävänä onkin nimenomaan opettaa ja neuvoa, millä tavoin voidaan lisätä kasvipohjaisten tuotteiden ja kasvisten osuutta ruokalautasilla. Tuotteiden uudet nimet ja käyttötarkoitukset täytyy jokaisen opetella ja kokeilla. Hevi-hyllyiltä myös vanhat perinteisemmät ja osin unohdetut tuotteet, lantut, kyssäkaalit ja naurikset, vaativat monelta uuden opettelua: kuinka kasvis käsitellään, miten kypsennetään tai maustetaan, jotta se maistuu koko perheelle.

Muutoksen tekeminen voi kuulostaa yksinkertaiselta – mutta ei suinkaan aina ole sitä. Meistä moni tarvitsee apua siinä, että pysyy perillä kaupan valikoimassa ja pystyy päättelemään uusista tuotteista, mitkä sopivat itselle. Tarvitsemme kannustusta ja tukea rutiinien muuttamiseen: millä tavoin rutiiniksi muodostuisi pidempi kierros heviosastolla ja puoli kiloa päivittäin, valmiiksi pilkotut kasvikset tai pakastekasvispussin lisääminen tuttuun wokkiin.

Arkea tarpoessa resurssit ovat jokaisella meillä rajalliset – myös ruoan valinnan suhteen. Riittävä tieto ei yksin auta meitä tekemään parempia ruokavalintoja, joissa kestävyys ja hyvinvointi olisivat huomioitu. Myöskään uudet, kestävämmät tuotteet eivät yksin ratkaise ruokalautasen muutosta. Näiden ohelle lisätty neuvonta ja karttuvat taidot ovat yhtä tärkeässä roolissa. Kuten myös kaiken sen hyvän huomaaminen, joka meidän jokaisen ruoka-arjessa jo on. Samalla kun muutetaan rakenteita, pidetään hyvästä kiinni ja etsitään rinnalle muutosta siivittäviä jokaisen omassa arjessa toimivia ratkaisuja. Tässä Martat ovat mukana konkreettisilla vinkeillä auttamassa ja ohjaamassa.