| |

Rohkeasti oma itsensä

Miksi kotitalousneuvontajärjestö marssii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavassa Pride-kulkueessa? Eikö silloin mennä vähän ohi omasta toimintakentästämme? Kyllähän meillä saa harrastaa ja käydä kursseilla kuka vaan, mutta tarvitseeko avoimuutta vääntää rautalangasta menemällä jokaiseen marssiin mukaan?

Kun Martat perustettiin yli 119 vuotta sitten, toimimme perheen ja kodin hyvinvoinnin puolesta. Virallinen perhekäsitys vain näytti tuolloin hyvin toisenlaiselta. Maaseudun suurperheistä siirryttiin vuosikymmenten kuluessa kaupunkilaisiin ydinperheisiin. Näin tapahtui ainakin puheen tasolla. Tiedämme hyvin, että totuus on ollut paljon monipuolisempi kaikkina aikoina. Aviottomia lapsia on salailtu, rakkaussuhteita naamioitu ystävyyssuhteiksi, oltu hiljaa asioista.

2000-luvulla Suomi kuuluu – onneksi – siihen osaan maailman maita, joissa yhdenvertaisuuslaki suojelee monenlaisten vähemmistöjen oikeuksia. Vielä on tehtävää, mutta maailmanlaajuisesti katsottuna tilanteemme on kovin paljon parempi kuin vaikkapa Etiopiassa, Kamerunissa ja Malawissa, joissa Martatkin toimivat perheiden hyvinvoinnin, toimeentulon ja seksuaalioikeuksien puolesta. Homoseksuaalisuus on kaikissa näissä maissa kriminalisoitu.

Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, saako Marttojen kursseilla, tapaamisissa ja harrastajien kohtaamisissa olla arvojemme mukaan ”rohkeasti oma itsensä”. Siksi olemme mukana. Hyvä arki kuuluu kaikille.

Martat osallistuvat Helsinki Pride -kulkueeseen 30.6. yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton kanssa. Kaikki martat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan yksin tai yhdessä. Mukaan voi ottaa myös marttaystäviä tai perheenjäseniä.