| |

Ruusun aika

” Miljoona, miljoona, miljoona ruusua. Tuoksua, tuoksua, tuoksua rakkauden… ” lauloi Vera Teleniuskin aikoinaan. Ruusut yhdistetään ja tuodaan monesti juhlaan, mutta miksipä emme nostaisi ruusunaikaa joskus arjenkin keskelle. Silmäniloa ruusuisaa ja upeaa tuoksujen tulvaa.

Keräilin kurtturuusujen terälehtiä ja pistin niitä suihkepulloon. Täytin pullon vedellä ja annoin sen seistä jääkaapissa vuorokauden verran.

Oi, mikä ihana ruusuinen kasvosuihke, ruusuvesi, siitä syntyikään. Raikas suihkaus kasvoille lämpöisenä kesäpäivänä ja virkistyksestä kukoistat kuin ruusu konsanaan.

Ajattelinpa muuten jollekkin päivälle tuoda ruusunterälehtiä ruuanlaittopuuhiinikin. Reseptikirjani välissä on vuosia notkunut varsin herkullinen ruusuresepti…

RUUSU-KUOHUVIINIRISOTTO

neljälle

100 g voita
1 sipuli pieneksi silputtuna
5 dl risotto-riisiä (Arborio)
2,5 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa
1 l kanalientä
2 kourallista ruusun terälehtiä pilkottuna
2 kourallista vastaraastettua parmesaania
1½ tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Ruuan valmistelu on hyvä aloittaa suuntaamalla kohti kurtturuusupuskia. Ota juuri irtoamaisillaan olevia terälehtiä pari kourallista. Niitä kunnolla kiinni olevia on turha käydä riuhtomaan, ne vain repeävät. Perkaa ruusut nyppimällä jokaisesta terälehdestä pois valkoinen, kitkerä osa. Huuhdo ja kuivaa hyvin. Risottoa varten halusin pilkkoa terälehdet hyvin, jotta ne eivät tarttuisi viunaleina kitalakeen vaan sulostuttaisivat vaaleanpunaisina sattumina riisien joukossa sekä näöllään että maullaan.

Laita kanaliemi kuumenemaan kattilaan tai sulata se pakkasesta kuten me ja sitten kuumenna.

Sulata voi kasarissa ja kuullota siinä pieneksi pilkottu sipuli. Sipulien vaalennuttua lisää joukkoon risottoriisi ja sekoittele. Lorauta sekaan kuohuviini kun riisit ovat hetken kuullottuneet. Anna alkoholin haihtua pois muutaman minuutin.

Nyt voit alkaa kauhoa riisien sekaan kanalientä hiukan kerrallaan. Kun riisit ovat imeneet edellisen liemen, on aika lisätä uutta samalla seosta sekauttaen. Toista tarvittavan monta kertaa. Noin 15 minuutin kuluttua risotto on valmis. Tiedät sopivan kypsyyden, kun maistamalla tunnet riisissä olevan vielä hiukan purutuntumaa ja liemi on imeytynyt melkein kokonaan. Ota kattila pois liedeltä, lisää parmesaani, ruusunterälahtisilppu ja sitruunamehu. Sekoita hyvin joukkoon. Tarkista maku suolalla ja hitusella mustapippuria.

Koristele perintölautasiin nostamasi annos ruusunterälehdillä ja kaada laseihin kylmää kuohuvaa.