|

Vaatevallankumous Tammelassa

Muokkausta, muotia ja musiikkia

Tammelan Martat järjesti kolmannen kerran Vaatevallankumous-tapahtuman kunnantalolla. Tarjolla oli tuunausvinkkejä, muotinäytös, jossa esiteltiin muodin ja materiaalien kehitystä eri vuosikymmeniltä ja ajanvirtaan sopivaa musiikkia.

Tammelan Martat, yhdessä Kulttuuriyhdistys Kuvion ja Tammelan kunnan kanssa, oli järjestänyt näyttävän läpileikkauksen muodin kehityksestä aina 1910-luvulta nykypäivään. Näytöksen juontajana toimi reipasotteinen Hanna Heikkilä Etelä-Hämeen Martoista. Musisoinnista vastasivat komeääninen Erkki Liikanen, jota säesti Ani Järvinen-Vesala.

Tammelan kunnantalon ala-aulassa oli vaatteiden vaihtotori.

Musiikista vastasivat Erkki Liikanen ja Ani Järvinen-Vesala.

Tuunaajamutsi

Luennoitsijana toimi innostava Annakaisa Kilpinen, eli Tuunaajamutsi. Hän on martta toisessa polvessa ja kiertotalousyrittäjä. Annakaisa kertoi sanoin, kuvin ja valmiiden käsitöiden avulla, miten farkut voidaan kierrättää viimeistä niittiä ja vyötärökaitaletta myöden. Hänen mielestään kulunut farkku on inspiroivaa, elävää ja monikäyttöistä materiaalia. Kässämartta Annakaisa Kilpinen jakaa monipuolisia tuunausvinkkejä Tuunausta ja tekeleitä –blogissa. Tuunajamutsi on puolestaan kiertävä tuunauskoulu, jonka ”missiona on innostaa ihmisiä käsillä tekemiseen, kierrättämiseen ja kierrätysmateriaalien luovaan uusiokäyttöön”.

Oikealla Tuunaajamutsi Annakaisa Kilpinen esittelee tekemäänsä farkkutyynyä Hanna Heikkilälle.

Farkut voi uusiokäyttää kokonaan. Käsillä tekeminen rauhoittaa ja auttaa keskittymään.

Muotinäytös

Muotinäytös esitteli elävästi vuosikymmenten vaikutuksen muotiin ja materiaaleihin. Sataan vuoteen mahtuu monenmoista ihanaa ja kauhistuttavaa muotikukkasta. Helma on noussut ja laskenut eli on ollut miniä, midiä ja maksia, vaatteissamme on ollut neonvärejä ja välillä taas maanläheisiä sävyjä, on ollut pitsiä, silkkiä, samettia ja nirunnarukenkiä. Entäs ne kahisevat tuulipuvut! Nykyisin pukeutuminen on vapaamuotoisempaa eli voit olla yksilöllinen tai sulautua massaan, sinä valitset, mitä käytät. Kierrätys ja tuunaus ovat osa arkea. Elämä on parasta itse tehtynä!

Muotia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

60- ja 70-luvut toivat elämäämme värejä.