| |

Jyrkän pengermän vihreytys

Kahden talon piha sijaitsee mäntykankaalla. Toisen asuinrakennuksen rakentamisen yhteydessä pihaa on jouduttu pengermätään jyrkästikin. Jyrkkä ja korkea penger rajaa pihaa metsän reunassa, keväällä penger oli vielä hiekalla ja se oli kesällä tarkoitus vihreyttää.

Penkereelle suunniteltiinkin pensasistutuksia mm. sitomaan juurillaan maata. Kuitenkin koska rinne on jyrkempi kuin 1:2, vaatii se maahan upotettavan laudasta rakennetun tukiristikon, joka saa lahota maahan ajan myötä. Tällä pyritään estämään ettei maa lähde luisumaan sateiden aikana alas. Osa istutuksista tehtiin alkukesästä, kesän ollessa kuiva, osan istutus jätettiin syksylle.

Pensasistutukseen istutettiin japaninangervoa, lamoherukkaa, kääpiövuorimäntyä sekä paljakkapajua. Erityisen hyvä rinneistutuksissa on lamoherukka, joka levittäytyy ja juurtuu oksien kärjistä herkästi maahan. Lamoherukka vihertyy aikaisin keväällä sekä sillä on kaunis ruskaväri syksyllä. Matalana ja erittäin helppona pensaana sitä voi käyttää monenlaisissa kohteissa. Myös paljakkapaju kasvaa ja leviää nopeasti, myös lehdistön nukkapintainen väritys tuo elävyyttä istutukseen.

Istutusten väleihin on jo hankittu kuorikatetta, mutta sitä on tarkoitus lisätä vielä syksyllä. Kuorikate peittää hyvin maata taimien ollessa vielä pieniä. Kuorikatteella voidaan torjua rikkaruohoja sekä vähentää kosteuden haihduntaa. Pensaiden kasvaessa isommaksi, kuorikate maatuu maahan. Nyt vain toivotaan ettei myyrät keksi juuri istutettua pengeraluetta.

Maarit Sallinen-Uusoksa

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.