|

Versoilla vihreää ikkunalle

Kevään valo saa ihmeitä aikaan. Mieli virkistyy, sormet alkavat kummasti löytää tiensä multapusseille ja siemenkätköihin.  Ensi hätään voi kasvattaa versoja ikkunalla, ennen varsinaista taimikasvatusta.

Ensimmäisten versojen kasvatuksen voi aloittaa ”hernekeittoherneistä”, joita ehkä löytyy keittiönkaapista. Laita herneet likoamaan yön ylitse tai yhdeksi vuorokaudeksi veteen. Huomioi että liotat herneitä suuremmassa vesimäärässä (2/3 vettä ja 1/3 siemeniä). Siemenet voi kylvää heti liotuksen jälkeen tai jos haluaa nopeuttaa kasvatusta niin liotetut siemenet voi esi-idättää. Esi-idätyksessä liotusvesi kaadetaan pois ja herneet annetaan olla 1-2 vuorokautta kulhossa. Kulhon päällä voi laittaa kevyesti sanomalehden tai reiällisen muovin, huolehdi kuitenkin että herneet saavat ilmaa. Heilauta kulhossa olevia herneitä silloin tällöin, jotta päällimmäiset herneet eivät kuivu niin paljon tai niitä voi välillä huuhdella. Esi-idätyksen aikana herneisiin tulee juurenalut näkyviin, tällöin on helpoin poimia itämättömät herneet pois pilaamasta versoviljelystä.

Multaa, astia ja siemeniä

Herneen versojen kasvatukseen tarvitaan vain vähän multaa, joka voi olla taimi-, kaktus- tai yrttimultaa. Mullan voi ”kostuttaa” sekoittamalla veden käsin mullan sekaan. Huomioi ettei mullasta tule liian kosteaa, vaan sopivaa. Valitse sopiva astia versokasvatukseen, joko vanha vati tai tyhjä ”viinirypälerasia”. Muista laita viinirypälerasian pohjalle talouspaperia, ettei multa varise pois. Varmista ettei kasteluvesi valu kasteltaessa pöydälle. Painele kevyesti multa 2-3 cm paksuinen kerros astiaan, kylvä liotetut ja esi-idätetyt herneet varovasti multaan. Peitä kylvös kevyesti mullalla. Alkuvaiheessa voi kylvöksen päällä olla reiällinen muovi tai viinirypälerasian kansi kiinni, muista kuitenkin tuulettaa kylvöstä silloin tällöin. Ota muovi pois, kun verson alut alkavat työntyä esiin ja siirrä tällöin viljelys ikkunalaudalle. Alkuvaiheessa kylvöstä kastellaan sumutepullolla.

Versoja voi kasvattaa monista eri kasveista mm. auringonkukan, vihanneskrassin, parsakaalin, vihannesportulakan, rukolan tai basilikan siemenistä. Muista tarkistaa että siemeniä ei ole käsitelty torjunta-aineilla eli peitattu. Siemenet voivat olla erityisesti versotukseen tarkoitettuja tai niitä voi ostaa luontaistuote- tai ruokakaupasta.  Versot ovat todellista superruokaa, niissä on monia hyviä vitamiinia esim. vihanneskrassissa A- ja C vitamiinia. Versoja voi syödä huuhdeltuna leivänpäällä, salaatin seassa sekä ruokien mausteena.