|

Taimikasvatuksella kohti kesää

Taimikasvatuksella kohti kesää

Kesä käy monen kotipuutarhurin mielessä. Nyt on hyvää aikaa suunnitella ja unelmoida, mitä tulevana kesänä kasvimaalla, ruukuissa tai amppeleissa kasvaisi. Ideoidessa ja valitessa kasveja voi hieman peilata viime kesän onnistumisia ja huonommin menestyneitä hetkiä. Näiden mukaan voi miettiä mitä haluaa tänä kesänä kasvattaa. Hyötykasveja kasvattaessa kannattaa valita niitä kasveja mitä tulee käyttäneeksi ruuanlaitossa. Jos on salaatin suurkuluttaja, salaattipenkki eri makuineen on silloin ehdoton. Jos tomaatti maistuu herkulliselta, itsekasvatettu tomaatti se vasta maistuu ”makealta”. Kesäkukissa jokaisella on omat mieltymykset, kuitenkin lajien hoidossa on eroja. Esimerkiksi samettikukat kukkivat kauniisti koko kesän ja ovat suhteellisen helppohoitoisia. Joka kesänä on aina mukava kokeilla jotain itselle uutta, joka tuo mielenkiintoa tuttujen kasvatettavien lisäksi.

Jos tilaa ja aikaa on, osa kasveista kannattaa kasvattaa itse. Taimikasvatus on helppoa ja hauskaa, kun ei ahnehdi liikaa kasvatettavia. Ainakin osittain kannattaa valita lyhyttä taimikasvatusaikaa vaativia kuten kurpitsoja, kurkkuja, krasseja. Myös pitemmän taimikasvatusajan vaativia kasveja kuten esim. tomaattia ja yrttejä on hauska seurata kevään mittaan. Kuitenkin on hyvä muistaa, että ilman lisävaloa voidaan aloittaa kasvattaminen maaliskuun puolivälin jälkeen. Tällöin luonnonvaloa alkaa olla riittävästi ja taimista tulee tanakoita.

Taimikasvatuksessa tarvitaan siemeniä, joita voi ostaa niin ruokakaupoista, puutarhaliikkeistä kuin tilata siemenliikkeistä esim. Hyötykasviyhdistykseltä, Maatiaiselta. Valitessa siemeniä kannattaa huomioida, esim. juureksilla onko aikainen- vai myöhäinen lajike, varastointikestävyys, kasvatusaika. Osasta kasveista on myös ruukkuviljelyyn sopivia lajikkeita esim. kesäkurpitsa, paprika, tomaatti. Tomaatin lajiketta valittaessa kannattaa ottaa kasvupaikan mukaan, joko avomaalle vai kasvihuoneeseen sopiva.

Siemenet kylvetään pestyihin muovi- tai ”maitopurkki”ruukkuihin. Siemenet itävät varmimmin vähäravinteisessa mullassa, kuten kylvö- ja taimikasvatus-, kaktus- tai yrttimullassa. Mullan voi kostuttaa etukäteen ja painella se ruukkuun, tasoittaen kylvöpinta. Siemenet tulee peittää kylvämisen jälkeen ohuella multa- tai hiekkakerroksella. Hiekka, samoin kuin puhdas turve, estää taimipoltesienten kasvua. Sopiva kerroksen paksuus on noin kaksi kertaa siemenen läpimitta.

Kylvös kastellaan sumuttamalla huoneenlämpöisellä vedellä. Kastelun jälkeen astia kannattaa peittää rei’itetyllä muovilla tai lasilevyllä, jolloin kosteus pysyy tasaisena. Kylvös pidetään kosteana koko itämisen ajan, mutta ei kastella liikaa. Kylvöksiä tuuletetaan päivittäin ja muovi/lasi otetaan pois, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet. Kun siemenet ovat itäneen, tulee kylvös nostaa siinä vaiheessa ikkunalaudalle.