|

Pihan kevättöitä

Talitintin laulu, auringon valo kertovat kevään tulosta. Mielenkiinto puutarhaan ja kesää kohtaan lisääntyy. Alkaa olla myös aika nauttia pihasta ja puutarhasta. Kevään puutarhatöitä voi muistutella oheisesta listasta.

  • Viimeistään nyt kannattaa tarkistaa että hedelmäpuut ovat hyvin suojattu jyrsijöiltä niin myyriltä kuin jäniksiltä tai suojat ovat kunnossa.
  • Maaliskuussa valon lisääntyessä on hyvä suojata ikivihreät kasvit kevätauringolta. Aurinkoisena päivänä ikivihreitä kasveja uhkaa kuivuminen, sillä juuristo ei kykene ottamaan vettä jäätyneestä maasta, mutta neulaset haihduttavat auringon alkaessa lämmittää. Kuivumista ehkäistään huputtamalla nuoret havupuut ja -pensaat varjostuskankaalla tai -verkolla. Suoja ei saa olla umpinainen. Tiiviissä säkkikankaissa kannatta käyttää pientä tuuletusaukkoa. Suojat voi ottaa pois kun ilma on lämmennyt, maa sulanut ja yölläkään ei ole pakkasta.
  • Talvi on ollut runsasluminen ja lumivaurioita on saattanut tulla puihin tai pensaihin. Repeytyneet ja katkenneet oksat tulee siistiä oksa- tai voimasaksilla, veitsellä tai sahalla. Ohuet oksat voi leikata lähinnä tervettä oksahaaraa tai silmua myöten pois. Paksut oksat sahataan siististi oksan ja rungon liittymäkohdassa erottuvaa, matalaa oksakauluksen säästävää reunaa myöten pois. Oksatappeja ei saa jättää.

Kookkaampi repeytynyt oksa on saattanut viedä rungosta kuorta. Jos rungossa on kuorta jäljellä ainakin toisella puolen yhtenäisesti ja vaurio on vain pinnassa. Niin rungon voi pelastaa ja revenneet kohdat siloitetaan veitsellä sileiksi. Haavaan voi sivellä oksavahaa tai haavojenhoitoainetta, jolla ehkäistään kuivumista.

  • Tee tarkistukset myös pensaissa, jos lumi on katkonut oksia pahasti, kannattaa harkita pensaiden ”alasleikkaamista” eli oksat leikataan noin 10-15 cm korkeudelta. Alasleikkaus sopii vain runsaasti versoville pensaille kuten esimerkiksi pensasangervoille. Yleensä alasleikkausta ei suositella kuin 3-5 vuoden välein. Alasleikattaessa tulee muistaa että kukinta menetetään, jos kyseessä on toisen vuoden versoilla kukkiva kasvi. Jos talvivaurioita on toistuvasti joka kevät samoilla pensailla, kannattaa pohtia myös kasvivalintaa sekä voisiko pensaat korvata muutoin.

On hyvä muistaa että kaikki kasvit eivät pidä alasleikkauksesta, vaan ne harvennetaan oksistoltaan kuten esimerkiksi syreenit ja kanukat.

  • Jos leikkaa puita tai pensaista on hyvä muistaa että leikkaukset tulee tehdä ennen kuin silmut turpoavat. Kaikille ei sovi myöskään kevätleikkaus kuten esimerkiksi keväällä nesteitä vuotaville puille kuten kirsikoille, luumuille, vaahteroille, koivuille. Näiden leikkaus tulee siirtää loppukesään.

Maalis-huhtikuussa on vielä hetki aikaa suunnittelulle ja pohdinnalle tulevista kevään töistä, se kannattaa hyödyntää hyvin. Puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty!

Iloa puutarhatöihin, nautitaan pihan ja puutarha tuomista iloista!