Alli Nissinen 1923: Muistelmia Martta-yhdistyksen alkuajoilta
Marttaliitto täyttää tänään 123 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi julkaisemme alla otteen Alli Nissinen kirjoituksesta vuodelta 1923, jossa hän kertoo Marttaliiton perustamisesta 23. maaliskuuta 1899:
Hiukan muistelmia Martta-yhdistyksen alkuajoilta.
Monet hyvät ja jalot isänmaamme ja kansamme parasta tarkoittavat aloitteet ovat saaneet alkukipinän ja toimintavauhdin Lucina Hagmanin viisaasta päästä, lämpimästä sydämestä ja toimeliaasta hengestä.
Mutta merkillisin ja kenties kauimmas kantavin hänen aloitteistaan on mielestämme kumminkin kansannaisten ja kotien parasta tarkoittava yhdistys Sivistystä kodeille, joka sittemmin hallinnollisten olojen pakoituksesta sai nimen Martta.
Tällainen oli siis asian alku:
Surun vuotena 1899, kevättalvella, oli Suomalaisen yhteiskoulun johtajatar Lucina Hagman saanut mieltä raskauttavan kirjeen Raja-Karjalasta. Siinä kuvattiin hyvin synkin värein näiden itärajalla olevien seutujen kurjia oloja ja kerrottiin miten alttiita sivistymättömät ja köyhät rajaseutujen asukkaat olivat itäisen naapurin tarjouksille.
Muistan hyvin sen päivän, kun Lucina Hagman Suomalaisen yhteiskoulun keskikerroksen koridoorissa, opettajan huoneen edustalla, eräällä välitunnilla tuli ja viittasi minut hiukan syrjään muista ja alkoi minulle jutella asiasta. Se välitunti juteltiin ja vielä seuraavakin. Kun erottiin, sanoi Cina: Jotakin meidän täytyy tehdä! Ja siihen minä koko sydämeni lämmöllä yhdyin.
Eikä monta päivää sen jälkeen ehtinytkään kulua, kun Cina oli toimekkaalla tavallaan johtanut asian niin pitkälle, että noin parikymmentä naista oli päättänyt kokoontua asiaa pohtimaan. — Tosin oli kokouksien pito valtiovallan puolelta ankarasti kielletty, mutta olimme saaneet luvan kokoontua rouva Eva Ahlströmin vieraanvaraiseen kotiin. Kovasti meitä varoitettiin, että sinne piti mennä yksittäin ja eri ajoilla, ettemme herättäisi viranomaisten huomiota. Niin siis mentiin ja hyvin päästiin perille. Tämä ensimmäinen Martan kokous pidettiin siis maaliskuun 23 p:nä klo 6 iltapäivällä 1899 Eva Ahlströmin kodissa.