| |

Arjen adjektiivi: kestävä

Onko arki kestettävää vai siedettävää? Voisiko se olla helppoa ja sujuvaa? Tule kuulolle!

Kestävästi arjessa -podcastin ensimmäiset jaksot julkaistiin nyt kesäkuun alussa. Marttaliiton Emmi Tuovinen, Salka Orivuori ja allekirjoittanut, haastavat itsensä ja sinut pohtimaan arjen valintoja, jotka liittyvät ruokaan, vaatteisiin ja muuhun arjen kuluttamiseen ja kuluttamatta jättämiseen. Olemme perheellisiä kestävän arjen asiantuntijoita sekä ammatin että kokemuksen kautta, ja etsimme podcastissa vastauksia, miten arjen valinnoista saisi helppoja ja maukkaita, kestäviä ja innostavia.

Arjessa on avain muutokseen. Podcastissa käsitellään ”modernin marttailun” -hengessä aiheita, jotka pohdittavat niin somekanavilla kuin Kysy martalta -chatissa, omissa kaveripiireissä kuin asiantuntijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Silti moni kysymys on samanhenkinen kuin jo 120 vuotta sitten kun marttajärjestöä perustettiin.

Vanhemmuus ja perhe nostaa kysymyksiä kasvattajan vastuusta, sillä valinnat, joita arjessa teemme, vaikuttavat läheisten terveyteen, lähiympäristön ja koko maapallon kestävyyteen. Yhtä ratkaisua tai hyvää reseptiä kestävään arkeen tuskin löytyy, vaan jokaisen perheen on pohdittava omat tavoitteet ja mahdollisuudet tehdä arjen valintoja sekä arjen valintoja niin ruokakaupassa ja vaatekaupassa kuin liikkumisen sekä asumisen suhteen. Toisaalta kannustamme pohtimaan perheen kesken myös kuluttamisen tarvetta sekä miten tavaroita huolletaan, mitä käytetään uudelleen, miten korjata ja miten kierrättää.

Jokainen meistä vaikuttaa kestävään kehitykseen myös muissa rooleissa: esimerkiksi omassa työssä tai opinnoissa, vapaaehtoistoiminnassa, harrastustoiminnassa, luottamustehtävissä, mielipidepalstoilla, äänestäjänä, tuotannon vastuullisuuden perään kyselevänä kuluttajana.

Podcastia varten tekemässämme kyselyssä saimme hyviä keskusteluaiheita tulevilta kuulijoilta. Moni toivoi ruoka-aiheita kuten miten tehdä kestäviä ja fiksuja valintoja myös taloudellisesti. Ilahduttavan laajasti kuulijat esittivät erilaisia toiveita vastuullisesta pörssisijoittamisesta isoäidin siivousvinkkeihin ja puutarhanhoitoon.

Kestävästi arjessa -podcastin neljä ensimmäistä jaksoa julkaistaan kesän alussa ja seuraavat kuusi jaksoa syyskuusta alkaen. Podcastin löydät nyt Spotifystä ja iTunesista sekä hieman myöhemmin martat.fi/podcast ja MartatTV-youtubesta.

Löydät Salkan, Emmin ja minut myös twitterissä: @SalkaOrivuori, @EmmiTuovinen ja @MaijaSol. Ja ruuhkavuosiruokaa-asiaa löytyy instasta @Lounastuulella – tule katsomaan!

Anna meille palautetta jaksoista osoitteeseen kestavastiarjessa@martat.fi ja vinkkaa podcastista kavereillesi!