| |

Kohtuudella joulua, kiitos!

Tämän joulun teema on kohtuullisuus, joten kynttilät sytytetään vain toisesta päästä.

Kohtuullinen joulu tarkoittaa meille erilaisia asioita. Haluan pysähtyä ja kuunnella, mikä se kenellekin on. Meidän joulupöytäämme asettuu nelihenkisen perheeni lisäksi veljeni perheineen, vanhempani ja anoppini.

Vain vähän ruokahävikkiä, kohtuudella lahjoja ja kaikki osallistuvat sekä ennakkojärjestelyihin että loppupaketointiin, määrittelee äitini. Kohtuus-vinkkeihin kuuluvat myös vanhojen joulukoristeiden käyttäminen sekä fiksu lahjojen paketointi.

Ei mitään krääsää, toivoo veljeni. Lahjojen hankintaan on sovittava säännöt, jotta joulu on kaikille kohtuullinen, kohtuudella. Pidän itsekin tärkeänä laatua, en määrää. Martoilla onkin ihania vinkkejä nettisivuilla sekä aineettomiin että itsetehtyihin lahjoihin.

Kustannukset on hyvä pitää kohtuullisina. Kohtuullisen budjetin joulumenu, kala-kasvismenu, on Marttojen laatima, neljälle hengelle sovitettu ehdotus. Sen suunnittelussa otettiin huomioon myös vastuulliset ruokavalinnat. Se sopii meidän joulupöytäämme kuin nakutettu! Muutama ruokalaji otetaan lisäksi, sillä lasten toiveet huomioidaan tänäkin jouluna.

Miten kohtuullistaa jouluherkkujen napsiminen? Josko Joulupäivä olisi sen suhteen vailla kohtuullisuuden vaateita? Ja muina päivinä esillä pidettävät namuset olisivat vähäisemmät? Kokeiluun menee tänä jouluna.

Meidän joulupöydässä lauletaan paljon ja kovaa. Puolisoni toiveesta kohtuullistan äänenkäyttöäni sekä laulaessa että keskustelun kiihtyessä. Ehkä välillä vain hyräilen. Pidän silti kohtuullisena, että saan toteuttaa epämusikaalista itseäni.

Helppo, 30 minuutin, joulusiivous on Marttojen suosituimpia vinkkejä. Meidän joulussamme se tarkoittaa ruokapöydän raivausta, ja sen jälkeen kaunista kattausta ja kaikkien osallistumista sekä kattamiseen että astioiden korjaamiseen ja tiskaamiseen. Osa käsitiskistä tehdään vasta seuraavana päivänä, jotta kaikilla on yhteinen mahdollisuus osallistua illan ilonpitoon.

Pienempiä vinkkejä satelee: glögin, piparitaikinan ja koristelupikeerin voi ostaa valmiina. Valmiit joulutortut voi koristella tomusokerilla, laatikot saa nekin valmiina ja lämmitys riittää. Joulupöytään kelpuutetaan vain ne ruoat, jotka myös syödään loppuun.

Paras vinkki tulee äidiltäni: Kohtuullista on, ettei kukaan uuvu.

Tulosta itsellesi Kohtuullisen joulun Joulubingo (joulubingo_kohtuullisuus_pdf). Rastita ne kohdat, jotka saat ”suoritettua” ennen aattoa. Äläkä välitä, vaikkei kaikkia kohtia tulisi rastittua.
Kisahenkisemmät voivat jakaa bingoa myös ystävilleen sekä sukulaisilleen ja kehottaa pelaamaan bingoa – ensin rivin saanut voisi voittaa vaikkapa kahvitteluhetken yhdessä ensi vuonna.

ps. Jos tulostamisessa on haastetta, valitse Tulosta >Lisää asetuksia > Sovita paperille