| |

Hallitse rahojasi -verkkovalmennus ohjaa ja kannustaa

Osallistuin juuri Hallitse rahojasi -verkkovalmennukseen. Tämän Marttaliiton ja Takuusäätiön yhdessä kehittämän valmennuksen tarkoitus on auttaa ihmisiä varautumaan niukempaan tulotasoon eläkepäivinä. Valmennus on suunnattu erityisesti 50-60 -vuotiaille ja se on ilmainen.

Ryhdyin hommiin syyskuun 2. viikolla, eli silloin alkoivat kurssin sisällöt tipahdella sähköpostilaatikkooni. Valmennuksen kesto oli kuusi viikkoa, ja jokainen viikko sain mukavan uuden postin, johon paneutua. Mukavia postit olivat jo ulkoasunsa suhteen; tekstin rytmitys, tietolaatikot yms. tekivät lukemista miellyttävää. Videot täydensivät lyhyehköä tekstiosuutta. Tehtävä joka viikolla toi syvyyttä paneutumiseen sekä lisäsi motivaatiota ja niin, osaamista:)

Hallitse rahojasi -valmennuksen aiheita olivat: 1. Tuleva eläke, 2. Omat menot ja budjetointi, 3. Luotot ja velat, 4. Säästäminen ja säästötavoitteet, 5. Asumisen suunnitelmat, ja 6. Tulevaisuutta kohti. Mielestäni sisällöt ovat hyvin kattavat, ainakin näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun miettii eläkevuosien budjettia ja toimeentuloa.

Opetellen uutta

Valmennuksen ensimmäisessä osassa paneuduttiin tulevaan eläkkeeseen. Oman eläkkeensähän voi tarkistaa, siihen ohjeistetaan. Tämä on vaihe, jossa nostetaan kissa pöydälle. Hyvä alku.

Budjetointivälineiden esittely oli kattava, selkeä ja informatiivinen. Hauskasti muuten kannustettu: oman talouden seuranta tekee sinusta mielenkiintoisemman ihmisen muiden silmissä.  Näinhän se saattaa olla!   Hyvin esitelty Penno-ohjelma onkin ollut oma suosikkini jo aiemmin. Yhtä hyviä ovat mikä muu tahansa tässä esitelty vaihtoehto.

Mahdollisten luottojen ja velkojen selvittelyyn löytyivät lomakepohjat, tässäkin täytettävissä joko koneella tai käsin. Luottojen maksamisen nopeuttamista myös suositeltiin. Säästämissuunnitelmia varten löytyi linkki Säästölaskuriin, jonka avulla voi laskea, millaisella säästöllä pääsee tavoitteeseen, jos on sellaisen itselleen asettanut.  Hyviä välineitä käytettäväksi nämäkin.

Video säästövinkeistä tavallisessa arjessa oli maanläheinen ja napakka, pieniä arvokkaita asioita sisältävä. – Videoissa muuten aivan erityisesti pidin niiden toteutuksesta: taustamusiikeista, lyhyydestä ja asian rennosta esilletuomisesta. Eivät ole mitään kuivia paperinmakuisia, vaan eläviä ja innostavia.

Säästämisen tueksi löytyi vinkkejä, joilla visualisoida tavoitteita, aivot nimittäin ohjautuvat senkin mukaan mitä näemme toistuvasti tai minkä kanssa olemme konkreettisesti puuhailleet.

Asumisen ratkaisut ovat tärkeä aihe tulevaisuutta suunniteltaessa. Tässä osiossa sai paljon uutta tietoa ja tavallisten ihmisten haastattelut videolla olivat mukavat katsoa. Hyvin oli asiat paketoitu jälleen, ajattelemisen aihetta antoi.

Unelmat kantavat

Lopuksi valmennus kannustaa meitä unelmoimaan. Haaveilemaan siitä, miten haluaisi elämän olevan. Kun sitten asettaa konkreettisia tavoitteita ja laatii omaa toteuttamissuunnitelmaansa, kannattaa kuitenkin edetä asia ja myös askel kerrallaan.

Paitsi unelmoida, annettiin tehtäväksi myös kokeilla tulla toimeen ennakoidulla eläkkeellään yhden kuukauden ajan. Siinäpä haastava mutta ehkä myös innostava ja motivoiva tehtävä kaikille.

Motivaation löytäminen oman taloustilanteensa parempaan hallintaan on tosiaan tärkeää, ja Hallitse rahojasi -valmennus herättelee, ellei jopa ravistele, tässä oikein hyvin.

Motivaation kasvattaminen

Jo vain oman tulevaisuuden visiointi voi motivoida. Hyvät apuvälineet kohti tavoitetta motivoivat nekin.  Kun on miellyttävä ja helposti täytettävä taloudenseurantaohjelma, sitä sitten myös tekee. Kun oppii ja onnistuu, innostaa se lisää. Uskokaa tai älkää, jopa säästökohteiden miettiminen ja niiden löytäminen voi ollakin mukavaa.

Kun valmennus sitten päättyi, tai sinulla lukija, kun se päättyy, niin mistäpä sitten saa kannustusta? Ne ihanat sanat: – Hienoa, osaat nyt.. tai: – Hyvä, olet jo pitkällä.., niitä tarvitsisi aina edelleen. Ulkopuolinen kannustus on tärkeää, onhan matka kohti omaa tulevaisuutta vasta alussa. Tähänkin tarjotaan vinkkejä, mm. Facebookin ’Hallitse rahojasi’-ryhmä. Siellä voi keskustella näistä samoista teemoista -miten säästää, missä säästää ym. –  jakaa ja saada vinkkejä ja sitä tärkeää kannustusta muilta, hyvässä hengessä.

Martoilta, Takuusäätiöltä ja muualta verkosta löytyy lisää tietoa, blogeja ja muuta hyödyllistä, minkä avulla oma säästäväisyysharrastus pysyy palavana.

Kiitos

Hallitse rahojasi- verkkovalmennus antoi paljon evästä; tietoa, keinoja ja välineitä oman taloustilanteen tarkistukseen, nyt ja tulevaisuudessa, budjetointiin, järkevään arkeen, säästäväisyyteen ja säästämiseen. Vaikea kyllä löytää mitään kritiikin aihetta tästä valmennuksesta. Toki aina voi kurssia laajentaakin, ja tuoda vielä lisääkin säästövinkkejä. Liikaa ei voi sitäkään korostaa, että raha ei merkitse kuitenkaan kaikkea. Merkitsee silti paljon ja kun ne asiat ovat hallussa, on arkikin paremmin järjestyksessä. Suosittelen lämpimästi tätä valmennusta!

Merja Korpisaari

Merja Korpisaari
KM
’Sentinvenyttäjä’ (mm. pidän tämän nimisiä kursseja)
sentinvenyttaminen.blogspot.com