| |

Säästäminen vanhuutta varten

Kuluva kevät on ollut rajoitusten aikaa. Me ikäihmiset saimme aika tiukan kehotuksen pysyä kotona ja olla tapaamatta ystäviä ja omaisiamme. Kaikki harrastuspiirit, jumpat, kuorot ja kerhot peruutettiin. Ja kukapa tietää, mikä on tilanne syksyllä – pandemian toinen vaihe on ehkä tulossa?

Monet ovat ulkoilleet aivan liian vähän, vaikka se on ollut etäisyyttä pitäen turvallista. Kuinka monelta on kävelyseura puuttunut ja on jääty sohvalle odottamaan koronatiedotusta televisiosta? Kauppaostokset on minimoitu ruokatarvikkeiden hankintaan joko omaisten tai kauppakassien avulla. Eläminen on ollut kapea-alaista ja virikkeet ovat puuttuneet.

Nyt pitäisi jokaisen ikäihmisen miettiä, mitä virkistävää voi hankkia. Pitäisikö tilata sanomalehti uudestaan, kun aika moni on jättänyt sen tilaamatta. Jos ei ole internetin käyttäjä, uusi tieto jää television varaan. Saako ohjelmistakaan etukäteistietoa, jos tv on vähän vanhempaa mallia. Minkälainen se puhelin on? Voiko sillä ottaa kuvia, osaako lukea tekstarit ja vastata niihin?

Kallista, sanoo moni. On järkevää taloudenhallintaa säästää tulevien päivien varalle. mutta ikäihmisenä säästäminen ei tässä tilanteessa ole hyvä ratkaisu. Henkinen hyvinvointi alenee huomaamatta ja joillekin entiseen elämänmenoon palaaminen ei enää onnistu.

Tänä kesänä ja tulevana syksynä pitää hankkia virkistystä arkeen ja käyttää siihen niitä varoja, joita aikanaan säästettiin vanhuutta varten. Jos puhtaat ikkunat tekevät mielen iloiseksi, kannattaa tilata yrittäjä pesemään ikkunat. Työn hinnalla hän saa ehkä oman vuokransa maksettua, kun tulovirta on pysähtynyt myös pienillä yrityksillä. Jos pizza ilahduttaa, tilaaminen onnistuu puhelimella. Kauppalistalla voisi olla jäätelöä, vähän suklaata ja kukkia maljakkoon. Parvekekukat ovat tärkeitä, kun ollaan paljon kotona.

Kesäkuun alussa rajoituksia puretaan ja voimme taas mennä kahville ja lounaalle. Tavataan ystäviä vaikka ulkopöydissä ja yritetään vaihtaa vähän maisemaa kodin ulkopuolella. Kauppakeskukset odottavat meitä ja kesätarjouksetkin taitavat olla listalla.  Se on oman, puolison ja ystävien terveydenhoitoa ja antaa voimaa ensi talveen.

Hilkka Nenonen

Hilkka Nenonen

Talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä