| |

Pankkikortti käyttöön jokaiselle

Onneksi saamme jo itse harkita, voimmeko poistua kotoa. Ulkoilu omaisten ja ystävien seurassa onnistuu, kun huolehtii turvavälistä. Yleiskunto heikkenee nopeasti, joten liikkumista pitää lisätä mahdollisuuksien mukaan.

Monet yrittäjät tarjoavat take away-palvelua kahvikupposen nauttimiseen läheisellä puistoalueella. Ruoka-annoksia voi ehkä ostaa kotiin. Maksun toivotaan tai edellytetään maksettavan pankkikortilla. Alle 50 euron ostoksessa lähimaksuna ei tarvitse koskea numeronäppäimiin. Pin-koodi pitää muistaa, koska ohjelma haluaa sen satunnaisesti turvallisuussyistä.

Monet ikäihmiset vastustavat vieläkin kortin hankkimista ja sillä maksamista kaupoissa. Näen, että menneisyydessä ovat ne ajat, jolloin seniorit jonottivat pankin konttorissa nostaakseen kerralla suuren summan rahaa. Se ei ole ollut kovin turvallista, ja pankkien käteistä antavat konttorit harvenevat entisestään.

Useimpien kauppojen kassalta voi nostaa käteistä max. 50 – 200 euroa. Siis pankkikortilla, jonka pin-koodin pitää olla muistissa. Rahan nostaminen toisten asiakkaitten katsellessa ei ole ongelmatonta. Kauppakassina tilattava ruoka on aina maksettava kortilla, joko tilauksen yhteydessä tai kaupan verkkopalvelussa. Omaisten tuomat ruokakassit voidaan ehkä maksaa tilisiirtoina.

Koronatilanne kiihdyttää siirtymistä digiaikaan. Toivon nyt jokaisen opastavan ikääntynyttä omaistaan pankkikortin käytössä, tekstiviestien lukemisessa ja niihin vastaamisessa.

Hilkka Nenonen

Hilla Nenonen
Talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä