| |

Kolmekymppinen, tiedätkö missä vanhempasi menevät? (taloudellisesti siis)

Hei sinä noin kolmekymppinen nuori aikuinen. Tuletko koskaan miettineeksi, miten vanhempasi oikeastaan puuhaavat? Usein meistä kolmekymppisistä tuntuu, että keski-ikäiset ovat täysin mahdoton ikäryhmä ymmärtää. Vanhempamme käyttäytyvät oudosti ja tekevät nopeita ja päättömän tuntuisia ratkaisuja. Joskus tulee tunne, kuin emme ymmärtäisi heidän kieltään ja heidän kuuntelemansa musiikki (esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa keski-ikäisiä villitsevät idolit Juha Tapio ja Tuure Kilpeläinen) kuulostaa omiin korviimme täysin käsittämättömältä mökältä.

Tiedätkö, mihin oma keski-ikäisesi (olkoon heitä yksi tai useampi) rahansa käyttää? Toistuvat heräteostot, impulsiivinen vaateshoppailu, puoli tusinaa turhia kanavapaketteja ja turhan krääsän tilaaminen Kiinasta voivat tuntua erikoisilta ajatuksilta. ”Eihän meidän Ritva / Keijo nyt sellaisiin sorru! Se on kunnollinen keski-ikäinen toisin kuin ne muut hunsvotit!” Vaan totuus voi olla aivan toinen. Vanhempamme elävät maailmassa, jossa kuluttaminen on paitsi normi niin myös tehty niin helpoksi, ettei sitä edes huomaa. Rahaa keski-ikäisellä saattaa myös palaa uuden auton kaltaisiin statussymboleihin tai halvoilta tuntuviin mutta pitkällä aikavälillä kalliiksi tuleviin matalan kuukausierän lainoihin.

Tiedätkö tarkkaan, missä seurassa vanhempasi liikkuu? Kenties hänen ystäväpiirinsä koostuu niistä lapsuudesta asti tutuista ystävistä, joihin myös sinä luotat. Vai onko hänen ympärillään alkanut pyöriä uusia ja epämääräisiä kavereita? Ystäväpiirin vaikutus kulutuskäyttäytymiseen on valtava, joten muista valistaa omaa keski-ikäistäsi ja muistuttaa, etteivät raha ja ulkokuori ole kaikki kaikessa. Kohdennettu markkinointi ja sosiaalinen media ovat myös omiaan lisäämään kohtuutonta kulutusta, joten jokaisen kolmekymppisen vastuulla on opettaa omille lähimmäisilleen tervettä kulutuskriittisyyttä ja medianlukutaitoa.

Entä miettiikö oma vanhempasi yhtään tulevaisuuttaan? Keski-ikä voi elämänjaksona tuntua kepeältä ajalta; kaikki on mahdollista ja maailma on avoinna valloitettavaksi. Todellisuudessa juuri keski-ikäisenä vanhempamme tekevät merkittäviä taloudellisia päätöksiä, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa sulkea häneltä monia ovia tulevaisuudessa. Eläkesäästämisestä, rahastosijoittamisesta tai muista pitkän tähtäimen asioista muistuttaminen voivat tuntua turhauttavilta, kun keskustelun vastapuolena on koko ajan menossa oleva ja tunteilla toimiva keski-ikäinen. Kannusta silti vanhempaasi miettimään tilannetta hieman pidemmälle, vaikkapa viiden tai kymmenen vuoden päähän. Yhteinen työeläkeotteen lukeminen on hyvä keino aloittaa tämä keskustelu.

Luottamus ja avoin keskusteluyhteys ovat parhaat keinot raha-asioiden käsittelyyn keski-ikäisen kanssa. Häntä ei pidä painostaa puhumaan rahasta, saati käyttämään erilaisia taloudenhallinnan apuvälineitä. Tällöin seurauksena voi olla omaan huoneeseensa kiroilemaan lukittautunut tai pahimmassa tapauksessa kotoa karkaava keski-ikäinen. Etene hitaasti ja toimi empaattisesti. Mieti, miten itse ottaisit keski-ikäisenä vastaan rahaan liittyvät varteenotettavat vinkit ja pyri toimimaan sen mukaisesti. Toisen asemaan asettuminen on taitolaji, joka kannattaa ottaa haltuun.

Huumori on aina hyvä keino raha-asioiden käsittelyyn, kunhan punainen lanka pysyy asiassa. Esimerkiksi tämä teksti on kirjoitettu pilke jos toinenkin silmäkulmassa, mutta toivon sen silti herättelevän sinua melko vakavan aiheen pariin. Liian monelle työelämässä viimeisiä vuosiaan viettävälle eläkkeelle siirtymisen tuoma tulotason tipahtaminen tulee yllätyksenä. Meillä noin kolmekymppisillä on siis jokaisella vastuu siitä, että omat keski-ikäisemme ovat tähän yllätykseen varautuneet!

Erkki Ukkola

Hankekoordinaattori / Marttaliitto