| |

Korkkaa kohtuudella

Tipaton tammikuu ja marttojen teemana vuonna 2021 on kohtuullisuus. Hyvä pari, ajattelen. Kohtuullisesta alkoholin käytöstä löytyy monta myönteistä ajatuskulkua, jopa illanvieton tapoja!

Hyvät unet tarvitsevat alkoholitonta päivää ja iltaa. Viimeisen päälle tarkat aivokäyristä määritetyt unitutkimukset sekä monen kohtalotoverin kokemukset kertovat samaa: alkoholin juominen heikentää unen laatua. Ja minulla myös unen pituutta. Kun neljäkymmentä vuotta iski mittariin, niin silloin iski myös herkkyys uneen.

Naaman punotus ja turvotus, alkaako nenä vuotaa? Hieman kosmeettisia vaivoja, mutta reaktiot kielivät jostain, varoittavat, kaipaavat huomiota. Mistä epämiellyttävät lehahdukset ja aamun pöhöttyneisyys johtuu?  Viinien tanniinit sekä itse alkoholi aiheuttavat reaktioita. Monet iho-oireet pahenevat pitkittyneen alkoholin käytön myötä, ja moni ihosairaus, kuten psoriasis, pysyy paremmin aisoissa kun alkoholia ei käytä.

Kuulutko niihin, jotka saavat kovan, migreenityyppisen päänsäryn lasillisestakin viiniä? Oletko huomannut jälkien johtavan johonkin tiettyyn viinialueeseen? On kiinnostavaa, että tutkijat ovat sitä mieltä, että kehomme oppii välttämään krapulan kiukuttelemalla pienestäkin määrästä tuttua punaviiniä.

Jos aivomme ohjautuvat välttämään alkoholia jyskyttävällä päänsäryllä, vaikka juominen olisi pysynyt kohtuudessa, voimme varmasti myös oppia tekemään pieniä muutoksia tilanteisiin, jossa on tavallista käyttää alkoholia. Tipaton tammikuu kannustaa pohtimaan uusia tapoja: mitä muuta voisi tehdä kuin lähteä baariin yhdelle? Tai sihauttaa telkkarin ääressä? Martat ovat mitä parhaimpia ideoimaan käsille ja makuhermoille sopivia tekoja:

  • Älä sekoita drinkkiä vaan pyykkietikkaa!
  • Älä kohota kaljatuoppia vaan sivele saunaillassa jogurttinen kasvomaski!
  • Älä näpellä auki korkkia tv:n ääressä vaan parsi rikkimenneet villasukat!
  • Älä raahaa metsään taskumattia vaan termospullollinen haudutettua teetä!

Ja jos nämä vinkit eivät maistu, niin järjestä alkoholittoman siiderin maistelu, vaikkapa marttaillassa – ohje on tässä:

Alkoholiton siideri -tasting

Valitse maisteluun 3 – 6 alkoholitonta siideriä. Löydät niitä hyvin varustelluista supermarketeista. Varaa maistelijoille lasi jokaista erilaista siideriä varten. Varaa myös vettä juotavaksi ja suun huuhtomiseksi.

Aistit ovat herkimmillään, jos maistajat eivät tiedä, mitä kussakin lasissa on. Merkitse lasit esimerkiksi tarralla, jotta muistat, mikä siideri on kyseessä. Kaada viilennetyt siiderit, noin 1 dl, valmiiksi laseihin.

Havainnoikaa ulkonäkö, tuoksu ja maku. Aistikaa ja jutelkaa! Poreileeko? Mikä on makeus? Kelpaisiko ruokajuomana vai toimiiko paremmin seurusteluun? Valitkaa suosikkinne ja kertokaa se kavereille – myös meille somessa asiasanoilla #tipaton #uusiatottumuksia

Alkoholittomia siidereitä voi maistella myös juustojen kanssa. Hanki esimerkiksi valko- tai punahomejuustoa, mietoa vuohenjuustoa ja kypsytettyä kovaa juustoa, kuten manchegoa, maistelijoiden mieltymysten mukaan.

Jos järjestät maistelun etäyhteyksien avulla, lähetä ostoslista osallistujille ennakkoon ja unohda sokkotestaus!