| |

Leikin ja luovuuden avulla voimaa arkeen

Arjen sujuvuuteen lapsiperheessä kuuluu leikkiminen. Leikki vahvistaa lapsen vuorovaikutusta ja sosiaalisia taitoja.  Leikkiessään turvallisessa ympäristössä lapsi käyttää mielikuvitustaan ja samalla harjoittaa luovuuttaan.

Marttojen lapsiperhe- ruokakursseilla lasten luovuus näkyy siten, että kasviksista syntyy avaruusolioita tai marjoista sekä hedelmän paloista kehittyy metsän puita. Aamupuuron päälle voi marjoista, hedelmistä tai pähkinöistä suunnitella, vaikka perheenjäsenten kasvot!

Leikin avulla lapsi voi olla itseohjautuva ja oma-aloitteinen. Luovassa leikissä lapsi saa olla päähenkilö ja täten itse määrittää leikin säännöt. Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän lapsi saattaa tarvita aikuisen ohjausta ja motivointia, jotta lapsi kiinnostuu ja innostuu luomisesta. Aikuinen voi poistua pikkuhiljaa leikistä, jotta lapsi saa tuntea iloa ja onnistumista leikkinsä luomisesta.

Perheen touhutessa yhdessä, aikuisen tehtävänä on näyttää esimerkkiä. Lapsen aisteja voi tukea lapsen ikäkauden mukaisesti. Antamalla leluja, heittämällä palloa ja puhumalla yksittäisiä sanoja, lapsi oppii itsekin leikkimään. Aikuisen aito kiinnostus lapsen leikistä, kannustaa ja tukee lasta. Se tuottaa hyvää mieltä ja kasvattaa lapsen itsetuntoa.

Kotityöt tarjoavat myös uudenlaisia leikkimahdollisuuksia. Aikuisen kanssa yhdessä tekemällä lapsi pääsee uuteen roolin. Tiskikoneen tyhjentäminen, pölyjen pyyhkiminen tai moppaaminen, on helppo tapa huomata, että yhteinen tekeminen on kivaa. Yhdessä tekemisestä koko perhe saakin hyvää rytmiä arjen hallintaan. Yhteinen tekeminen vahvistaa myös lapsen itsetuntoa. Hän pääsee näyttämään osaamistaan ja saa myönteistä palautetta perheenjäseneltä.

Aikuisenkin on hyvä heittäytyä välillä leikkisäksi ja hassutella lapsen kanssa yhdessä.  

Millainen puurolautanen meillä on huomenna, mustikkahymy vai auringonpaiste?

Pia Niemonen, kotitalouden asiantuntija Lounais-Suomen Martat ry 

Pia on mukana yhteistyössä Mieli ry:n koordinoimassa YLVA – ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen -hankkeessa (STEA 2022-2024)  

Lähteet: