| |

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!

Puutarhataitojen jakamisen voi hyvillä mielin sanoa olevan omasta harrastuksestaan saadun ilon jakamista muille. Marttaliitto ja Puutarhaliitto ovat vuoden 2023 Jaa puutarhataito -kampanjan kautta keränneet puutarhaharrastajilta puutarhataitoja, joita he haluavat välittää muille. Julkaisemme näitä taitoja kaikkien iloksi eri kanavissamme vuoden 2024 aikana.

Marttaliitolla ja Puutarhaliitolla on jäseninään kymmeniä tuhansia puutarhaharrastajia ja molemmat liitot järjestävät paljon erilaista puutarha-aiheista ohjelmaa. Vuonna 2022 Puutarhaliitto aloitti PUUHA-hankkeen, jonka avulla aktivoitiin puutarhayhdistysten toimintaa ja lisättiin puutarhaharrastajille kohdennettua ohjelmaa. PUUHA-hankkeen myötä syntyi myös ajatus liittojen välisestä yhteistyöstä, joka toteutettiin webinaarien ja Jaa puutarhataito -kampanjan avulla.

Järjestimme yhdessä neljä puutarha-aiheista webinaaria (löydät webinaari tallenteet Marttojen Youtube-kanavalta) vuoden 2023 alkupuolella sekä haastoimme jäseniämme jakamaan puutarhataitoja Jaa puutarhataito -kampanjassa 25.1.-30.9.2023 välisenä aikana. Yhteistyömme tavoitteenamme on ollut vahvistaa jäsenten osaamista, edistää puutarhataitojen välittymistä eteenpäin sekä koota niitä kaikkien saataville.

Puutarhaharrastus kokoaa yhteen kaikenikäisiä harrastajia ja harrastuksessa yhdistyy hyvinvointi ja hyöty. Uudet puutarhaharrastajat ottavat mielellään vastaan neuvoja kokeneemmilta päästäkseen alkuun oman puutarhaharrastuksensa parissa. Viimeisten vuosien aikana kiinnostus puutarhaharrastukseen, omavaraisuuteen sekä monimuotoisuuteen ja luonnonmukaisuuteen puutarhassa ovat lisääntyneet ja harrastajien määrä on kasvanut huomattavasti.

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhaharrastuksessa. Aloitteleva harrastaja ei aina voi tietää kaikkia niksejä ja kikkoja puutarhassa onnistumiseen ja tämän vuoksi on hyvä, että neuvoja ja apuja riittää jaettavaksi kokeneemmilta harrastajilta. Pidempään puutarhaharrastuksen parissa touhunneet haluavat myös oppia uutta ja ottavat mielellään vastaan vinkkejä ja kuulevat mielellään muiden kokemuksia niin viljelytekniikoista kuin uusista kokeiltavista kasveista. Puutarha ei ole koskaan valmis ja puutarhurilla riittää aina uutta opittavaa!

Seuraa siis vuoden 2024 aikana Marttaliiton ja Puutarhaliiton sosiaalisen median kanavia, jossa jaamme puutarhaharrastajilta saamiamme taitoja, jotka he ovat halunneet kertoa, auttaakseen muita harrastajia onnistumaan puutarhaharrastuksen parissa. Halutessaan puutarhataitoja voi edelleen jakaa somessa tunnisteilla #PuutarhaTaito #Martat #Puutarhaliitto tai niiden avulla voi etsiä jaettuja taitoja.

Puutarhaliiton hallinnoiman puutarhaharrastajille suunnatun kaksivuotisen (2022–2023) PUUHA-hankkeen tavoitteena on kehittää puutarhayhdistysten toimintaa, lisätä yhdistysten välistä yhteistyötä ja löytää yhdistyksille uusia toiminnan muotoja ja työvälineitä. Hankkeessa edistetään puutarhatietouden ja -taidon siirtämistä puutarhaharrastajien kesken. Hanketta rahoittaa Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö.

Jaana Ojanen
Kirjoittaja on Puutarhaliitto ry:n PUUHA-hankkeen hankekoordinaattori