|

Kestävyyttä lapsiperheiden kausivarusteisiin

On taas se aika vuodesta, kun lapsiperheiden vaatteita ja varusteita on hyvä päivittää talviseen säähän soveltuviksi. Tarvitaan muun muassa lämpimiä toppavaatteita sekä rukkasia ja kenkiä. Myös talviurheiluun sopivat välineet, kuten luistimet ja sukset, voivat olla tarpeellisia.

Vuoden aikana lapset kasvavat ja kehittyvät nopeasti. Lapsiperheissä tarvittavien kausivarusteiden ja -vaatteiden käyttöaika on yleensä lyhyt. Viime talvena ostettu toppahaalari on jäänyt pieneksi, lapaseen on tullut reikä, ja sukset ovat liian lyhyet. Jälleen tarvitsee tehdä uusia hankintoja ja korjaustoimenpiteitä, jotta talvisäässä ulkoilu ja harrastaminen onnistuu ehjillä ja sopivankokoisilla varusteilla. Lastenvaatteet ja -tarvikkeet ovat usein vain vähän aikaa käytössä, joten ne säilyvät siisteinä, ehjinä ja hyväkuntoisina. On ekologista kierrättää ja lainata niitä perheeltä toiselle.

Tee kierrätettynä ostamisesta itsellesi rutiinia ja hanki mieluummin jo lapsen seuraavaa kuin nykyistä kokoa olevia vaatteita. Pohdi jo etukäteen, mitä suurempia hankintoja tulevaisuudessa voi olla tarpeellista tehdä ja varaudu niihin. Opettele korjaamaan rikkinäisiä vaatteita itse ja pidennä siten vaatteen käyttöikää. Mieti aina myös kierrätettynä ostettavien tuotteiden kohdalla, onko se oikeasti tarpeellinen ostos. Muista myös laittaa myyntiin, lainata tai lahjoittaa omassa perheessä pieneksi jääneet vaatteet ja tarvikkeet eteenpäin.

Vaatteiden  ja tarvikkeiden lainaaminen sekä kierrättäminen voi olla myös sosiaalinen kokemus. Sosiaalinen yhteisö kokoaa yhteen samassa elämäntilanteessa olevia henkilöitä ja perheitä. Kohtaamisissa on mahdollisuus niin läsnäololle ja arjen kuulumisten vaihdoille kuin vertaistuelle ja uusille ystäville. Sosiaalinen yhteisö onkin oivallinen paikka jakaa, lainata ja kierrättää monia lapsiperheiden vaatteita ja tarvikkeita. Lapsiperheiden monipuolisia kohtaamisia mahdollistavat muun muassa järjestöt, julkisen sektorin palvelut ja sosiaalinen media. 

Onneksi on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia lapsiperheiden vaatteiden ja varusteiden kierrättämiseen ja hankkimiseen. Monet järjestöt (esimerkiksi Hope ry ja SPR) ottavat ilomielin vastaan lastentarvikkeita ja vaatteita ja myyvät tai jakavat niitä eteenpäin perheille elämäntilanteiden mukaan. Lisäksi useilla paikkakunnilla kaupungin kirjastot tarjoavat muun muassa liikuntavälineitä, suksia, luistimia ja soittimia lainattavaksi.  

Jos perheellä on pieneksi jääneitä ja vielä käyttökelpoisia lapsiperheiden varusteita, kannattaa ne laittaa kiertoon sosiaalisissa verkostoissa. Sosiaalisessa mediassa (muun muassa Facebookissa) on monenlaisia lastentarvikkeiden kierrätys- ja kirpputoriryhmiä. Myös lapsiperheiden asuinyhteisöissä on helppoa kierrättää lapsiperheiden varusteita perheeltä toiselle.

Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään! Näin mahdollistetaan kestävällä tavalla lapsiperheiden osallistuminen vapaa-ajan ja harrastusten elämyksiin perheiden taloudellisesta tilanteesta riippumatta.


Päivi Kaipainen ja Elli Pölhö