| |

Loman tarpeessa

Ne Luumäet -yhtyeen sanoin: ”On hyvä että kesäloma on kesällä”. Vaikka kesään vielä pari kuukautta onkin, alkavat ajatuksemme pikkuhiljaa lipumaan kohti tulevaa suvea ja ennen kaikkea tulevaa lomakautta. Mieli virkistyy kevättalven epävakaiden säiden keskellä, kun suunnittelee jo etukäteen lämpimien ja aurinkoisten lomapäivien rientoja.

Ajatellaanpa hetki kesälomaa pidemmälle, alkusyksyyn. Lomapäivät reissuineen, festareineen ja ravintolassa syömisineen ovat vielä tuoreessa muistissa ja auttavat jaksamaan tasaisesti omilla urillaan etenevää arkea. Kesäloman loppumisesta saattavat myös ei-niin-positiivisella tavalla muistuttaa pankkitilin saldo, luottokorttivelan määrä tai loman toteuttamista varten otetun kulutusluoton kuukausierä. Nämä jatkavat olemassaoloaan vielä silloinkin, kun kesäloman lämpö on vaihtunut joulun odotukseen syystalven ensimmäisten räntäkuurojen keskellä.

Edellä mainitut ikävät kesämuistot on kuitenkin mahdollista välttää jo ennen itse lomakauden alkua. Ratkaisu on varsin yksinkertainen: Lomakassa ja -budjetti. Selkeän budjetin tekeminen ja rahan säästäminen etukäteen mahdollistavat sen, että voit viettää kesäsi aidosti nauttien ilman, että syksyn rahapulasta johtuvan niukkuuden tai velkojen peikot kummittelevat mielessä. Annan seuraavassa sinulle muutaman käytännön vinkin budjetoinnin ja lomakassan kerryttämisen aloittamiseen:

  1. Ota koko perhe mukaan. Taloudenhallinnan opettaminen myös jälkikasvulle on tärkeää ja tämä on yksi helppo tapa siihen. Miettikää etukäteen käytettävissä oleva (realistinen ja perheen tulotasolle sopiva) rahasumma ja kootkaa yhteen ideoita siitä, mihin tuon lomarahan voisi käyttää. Niin alle kouluikäinen kuin teinikin nauttivat siitä, että pääsevät vaikuttamaan yhteisen loman sisältöihin.
  1. Kun kesäloman sisällöt on yhdessä demokraattisesti päätetty ja sopiva säästötavoite asetettu, pohtikaa millaisia summia kukin olisi valmis säästämään, jotta lomakassa saadaan kokoon. Säästäminen voi vaatia jostain luopumista, mutta toisaalta tämä henkinen vaihtokauppa on helpompi tehdä, kun on itse päässyt vaikuttamaan loman viettotapaan. Suhteuttakaa kunkin säästötavoitteet tulotasoon. Viikkorahan varassa elävältä lapselta ei voi odottaa vastaavaa säästämistä kuin aikuiselta.
  1. Budjetti on hyvä tehdä sopivan yksityiskohtaiseksi. Pelkkä ”Loma – 1000 €” voi olla vaikea hahmotettava kenelle tahansa. Jos summa jaetaan matkoihin, majoituksiin, syömiseen, viihteeseen ym., on rahasumma helpompi ottaa haltuun.
  1. Seuratkaa lomakassan karttumista säännöllisesti. Konkretia motivoi ihmeellisellä tavalla säästämään verrattuna siihen, että sivuun pistetyt rahat ovat vain jossain mystisessä paikassa x. Käteisen säästäminen purkkiin on helppo keino huomata, miten rahan määrä kasvaa säästettäessä konkreettisesti. Jos säästätte tilille, käykää yhdessä tarkistamassa säästötilin saldoa ja merkitkää tilanne esimerkiksi jääkaapin oveen laitettavaan taulukkoon. Kuva tavoitteesta lisää säästömotivaatiota entisestään.
  1. Jätä budjettiin liikkumavaraa. Liian tiukka budjetti vie ilon lomailusta. Toisaalta lomalla sattuu ja tapahtuu, jolloin yllättäviin menoihinkin on syytä varautua. Toisaalta taas budjetti ei saa rajoittaa sitä, jos lomalla yhtäkkiä tuleekin eteen jotain sellaista, jota haluaa ehdottomasti nähdä tai kokea.
  1. Aika on ystävä säästämisessä. Mitä aiemmin aloitat lomakassan kerryttämisen, sitä enemmän ehdit siihen rahaa kerryttämään. Pitkä säästöaika mahdollistaa myös pienemmän kuukausittaisen säästösumman, jolloin lomasäästäminen ei tuota niin suurta tuskaa tai haasteita omaan talouteen.
  1. Toisinaan rahan lainaaminen on ainoa vaihtoehto lomasuunnitelmien toteuttamiseen. Pidä sitä kuitenkin vasta varasuunnitelmana sille, ettei lomakassan kasaaminen jostain syystä onnistukaan. Pidä huolta, että lainaa ottaessasi katsot lainaehdot, todelliset korot ja erilaisten lisäkulujen määrät tarkkaan. Samoin huolehdi siitä, että maksuvarasi riittää lainan takaisinmaksuun myös tulevaisuudessa.

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun. Lisää ajatuksia ja ideoita niin lomabudjetointiin kuin muuhunkin omaan talouteen liittyvään löydät Marttakoulusta.

Antoisia lomapäivien suunnitteluhetkiä sinulle toivottaen,

Erkki Ukkola

Hankekoordinaattori, Marttaliitto ry / Rahat riittää! -hanke