| |

Martat-sovellus helpottaa ruokahävikin vähentämistä

Tehtäviini Marttaliitossa on kevään ja syksyn aikana kuulunut pohtia sisältöjä Martat-sovellukseen ja kehittää marttojen tekemää ruokahävikkineuvontaa digikanavissa. Nämä kaksi asiaa ovat kulkeneet mukavasti rinnan, kun tänä syksynä julkaistuun sovellukseen on tuotettu ruokahävikin vähentämistä helpottavia sisältöjä. Martat-sovellus on nyt saatavilla maksutta kaikille ja se on valmiina apuun hävikkiä vastaan, jes!

Hävikkitalkoissa tärkeää on arjen ruokatalouden suunnitelmallisuus, johon saa sovelluksesta konkreettisia vinkkejä. Hyödyntää voi esimerkiksi viikon ruokalistan, jota pääsee itse muokkaamaan oman maun mukaiseksi ja samalla voi tilata muistutuksen siivota kuivakaappi säännöllisesti. Myös älypuhelimen kameraa kannattaa hyödyntää, sillä jääkaapin sisällöstä voi ottaa kuvan itselleen tai ostoksia tekevälle puolisolle – ettei tule tehtyä turhia hankintoja.

Suunnitelmallisuuteen kuuluu myös kannustus etätyöpäivän tai eväslounaan kokoamiseksi edellisten päivien tähteistä. Se on sekä taloudellista että aikaa säästävää, ja yleensä silloin saa itselle maistuvaa ruokaa – onhan sen itse tehnyt tai ainakin valinnut!

Osaatko loihtia ruoka-annoksia tai käytätkö vakio-ohjeita, joihin voit käyttää päiväystä tai nuupahtamista lähestyvät elintarvikkeet? Sovelluksen tarjoilema hyöty on tarjota ruokaohjeita ja vinkkejä, mihin upottaa jokin bioroskista lähestyvä raaka-aine. Ruokaohjeiden hakuun kirjoittamalla ”parsakaali”, löytyy sovelluksesta ruokaohjeet, joihin parsakaalia voi käyttää.

Hyödyntää voi esimerkiksi viikon ruokalistan, jota pääsee itse muokkaamaan oman maun mukaiseksi ja samalla voi tilata muistutuksen siivota kuivakaappi säännöllisesti.

Kannustamme valtakunnallisella Hävikkiviikolla jokaista suomalaista uusien taitojen opetteluun. Jollekulle hyötyä on uuden hävikkiruokaohjeen kokeilusta, toiselle hoksautus tehdä korppujauhoja kuivuneesta leivästä. Kolmas tarvitsee ohjausta pakkausmerkkien lukemiseen ja päiväysten tarkkailuun, samalla kun voi opetella haistamaan ja maistamaan vaikkapa parasta ennen -päiväyksen ylittänyttä piimää tai jauhoja.

Entä olisiko sinulle tämän Hävikkiviikon hyvän ja kestävän arjen teko alkaa järjestää päivällisiä, joissa tarjotaan jokaiselle erilaista ruokaa, eli herkkuja edellisiltä aterioilta?

Hävikin hyödyntäminen on vastuullisen arjen supertaito ja siinä auttaa Martat-sovellus!

Lataa Martat-sovellus älypuhelimeesi sovelluskaupasta. jos tarvitset lisäohjeistusta, löydät täsmäohjeita martat.fi/sovellus