| |

Miten loppukesä on mennyt Lintuviidassa?

Ikkunalaudoilla varsin suuriksi ja näyttäviksi kasvaneet pelargoniat siirrettiin kaunistamaan perheen hoidossa olevia hautoja ja tilalle hankittiin ajanmukaiset loppukesän valkoiset krysanteemit. Pihalla on nautittu ja herkuteltu sadolla.

Kurkku tuottaa edelleen herkullista satoa korkeassa ruukussa, ja niille lisättiin ohjeistuksen mukaan Biolanin kasvimaalannoitetta myös kasvukaudella. Kirsikkatomaatti kukkii korkeassa ruukussa, se lannoitettiin myös ja siihen odotetaan jo kovasti pieniä kirsikkatomaatin alkuja. Voi kun ne ehtisivät vielä kypsyä.

Pihan visiona on toimia minimalistisena koko perheen rauhoittumis- ja rentoutumispaikkana. Pihalla syödään sään salliessa useampia perheen aterioita ja toisinaan grillataan myös herkkuja. Kasvilavaan istutetut valmiit kaupan osittain käytetyt yrtit tuottivat hyvin satoa ja niiden sadonkorjuu ja kuivaaminen tehdään sään viiletessä. Yrtit ovat maustaneet monet pihalla nautitut ateriat. Syötyjen aterioiden ravintoarvo on parantunut tuoreiden yrttien käytön myötä.

Lavakauluspenkki tuotti salaattisatoa yli oman tarpeen. Biolanin multa on ollut hyvää ja siinä on kaikki kasvanut hyvin. Vain vettä ja Kasvimaa-lannoitetta sopivassa suhteessa ja kasvun ihme on totta!

Salaattilehtien joukosta löytämästäni ensin pienestä madosta kasvoi pullea toukka ja myöhemmin siitä kasvaa toivottavasti perhonen. Hmm. tai ehkä yökkönen.

Kirsikkapuumme kukki upeasti, pihallamme oli kaunis Suomalainen Hanami, kukkien katseleminen, esteettinen mieltä rauhoittava kaunis tunnelma. Puu tuotti hyvin kirsikoita, mutta niiden poimiminen yläoksilta on hankalaa rinteessä. Oman pihapiirimme pikkulinnut pääsevät osallisiksi sadosta tänäkin vuonna.

Kasvit pyritään valitsemaan jatkossa maltillisemmin pihalle niin, että ne sopivat hyvin kasvupaikkaansa ja sellaisia, jotka kestävät hyvin kesän ajan. Minimalistinen kukkien viher-valkoisuus keskenään yhteen sopivissa ruukuissa tuovat seesteistä tunnelmaa Lintuviidan pihaan, toiset taas tykkäävät värikkäämmästä menosta. Pohjoisen puolen sisääntuloon sopii amppeliin varjossa viihtyvä verenpisara. Aurinkoisilla ikkunalaudoilla viihtyvät hyvin sekä pelargoniat että petuniat. Koska kesällä on hyvinkin kuumia kelejä aina välillä, on tärkeää, että ruukuissa olevat kasvit ovat helppoja ja nopeita kastella säännöllisesti ennen töihin lähtöä, vaikka aamuteetä siemaillessa.

Pihassa itse kasvatetut salaatit, retiisit, yrtit ja kurkut päätyivät syötäviksi herkullisten ja raikkaiden salaattien pohjana. Kaupasta alkuvuonna hankittujen ja osittain syötyjen ruukkuyrttien, kaupan ruukkusalaattien, sekä tomaatista ja kurkusta otettujen siementen viljely on helppoa ja edullista myös perheen opiskelijapojan parvekkeella.

Kotimaahan ja ulkomaille suuntautuvat kesäreissut katkaisevat pihan käytön ja silloin on hyvä, jos naapurit voivat hoitaa pihaa ja huolehtia kastelemisesta sekä tarvittaessa nurmikon lyhentämisestä. Piha pysyy asutun näköisenä myös ohikulkijoiden silmissä. Maltillisesta määrästä kasveja on helppo myös naapurien ja luottokastelijan huolehtia.

Mukavaa syksyn aikaa, toivoo Lintuviidan väki!

Tiina Sävilahti

Kirjoittaja on monimuotoisen pihan omistaja.


Monimuotoinen kotipiha -blogiin kootaan kuulumisia erilaisilta pihoilta eri puolilta Suomea, joissa panostetaan monimuotoisuuteen kesän 2022 aikana.

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha