| |

Kerrostalokohde keskellä Tamperetta – Nurmikosta kukkakedoksi

Kerrostaloyhtiön pihalla on rauhallinen ja hyvä tunnelma. Pihaan on selvästi satsattu ja haluttu saada hyvä yhteisöllinen piha-alue kaikkien käyttöön. Jotain parannettavaa on kuitenkin löytynyt yhteisien palaverien jälkeen.

Ajatus on antaa pölyttäjähyönteisille enemmän töitä. Meneillään oleva monimuotoinen kotipiha hanke oli saanut taloyhtiön hallituksen tarttumaan tuumasta toimeen ja hakivat mukaan hankkeeseen. Nyt sitten saavun asian tiimoilta paikalle kauniisti suunnitellulla pihalla olevalle aukealle, jossa oli yhteiseksi alueeksi rakennettu kiva oleskelualue.

Pihan keskellä oli pieni lasten alue, keinu ja hiekkalaatikko. Perkola ja istutusta, pensas ja puuryhmiä. Kiinnitän huomioni, että alueilla on yhtenäisiä samaa lajia olevia pensaita. Tarkoitus on käynnilläni kartoittaa pihaa ja asukkaiden halukkuutta tehdä pihasta entistä parempi. Halukkuutta tuntuu olevan todella paljon.

Monimuotoinen kotipiha hanke on innostanut myös kerrostalon asukkaita huomaamaan pihan mahdollisuuksia kehittää yhteisiä alueita monimuotoisemmaksi. Keskusteluja on käyty pihan nurmialueiden muuttamiseksi runsaaksi kukka keitaaksi perhosille ja erilaisille hyönteisille. Keskustelimme aiheesta, miten pihan kasvillisuuden monipuolistamisella saadaan väriä ja erilaisia hyönteisiä pihaan ja päästään ehkä säästöihinkin, kun nurmikon hoitoalueet pienennevät.

Piha on rakennettu vuonna 2001 kerrostalojen valmistuttua ja suunniteltu tyypillisesti. Lähinnä yhtenäisiä pensasalueita, puuistutuksia, leikkialue ja nurmikot. Alueita on rajattu muurein, portain ja pinnat ovat betonikiveä, luonnonkiveä ja leikkialue hiekalla ja turvamatolla. Yhtenäisiä pensasalueita, joissa kasvaa erilaisia angervoita ja puut pihlajaa, kirsikkaa, pylväshaapoja ym

Pensaiden reunoilla on hieman kuunliljaa, keltanasikkaa, talvoita ja taponlehteä. Kerrostalon ahkerat asukkaat ovat omatoimisesti pyrkineet monipuolistamaan pihan kasvillisuutta ja pyrkineet saamaan alueelle myös maanpeittokasveja. Havuja on kerrostalon rajauksilla kääpiövuorimäntyä muutamia kartiotuijia sekä viimeksi istutettuja pallotuijia, jotka eivät ole ehkä parhaassa mahdollisessa paikassa, kun ovat kiinni angervopensaissa.

Pihalle on hankittu myös yhteiseen käyttöön iso istutuslaatikko, jossa on ollut viimevuonna yhteisessä käytössä yrttejä ym.  laatikkoon talon asukkaat voivat istuttaa mitä haluavat. Nyt siinä näytti olevan mm. ruohosipulia. Hankintaan oltiin kovin tyytyväisiä ja olivat miettineet, jos käyttöä on paljon ovat valmiit hankkimaan myös toisen ison istutusaltaan asukkaiden käyttöön.

Pihan alueita haluttiin kehittää ja haluttiin monipuolistaa kasvivalikoimaa ja erityisesti saada pihalle paljon elämää, kukkia ja hyönteisiä.

Asukkaat haluavat kuulla ensin ajatuksia siitä, miten pihaa voisi muuttaa enemmän hyötykäyttöön, saada monimuotoisemmaksi ja hyönteiset viihtymään pihalla. Miten maanpeitekasveja saadaan lisää ja miten pihalle saisi kukkia enemmän.  Kierrämme pihaa ja kerron, että pihan kasvillisuuden lisääminen ja monipuolistaminen auttaa tähän ongelmaan. Katselemme pihan alueita ja kerron mielipiteitäni kasvillisuuden hoidosta ja kehittämisestä. Erityisesti kiinnitän huomion lajikkeiden lisäämiseen ja mahdolliseen nurmikon muuttamiseen kukkakedoksi.

Hallitus päätti pohtia mitä täsmällisesti halutaan tehdä alueen monipuolistamiseksi ja luvattiin palata asiaan mahdollisimman pikaisesti. Päätös tulikin nopeasti: pihan nurmialue muutetaan kukkakedoksi. Hankkeen toteuttajakin on jo valittu ja kasvillisuus suunniteltu. Hankeen kautta pihalle on jo ilmestynyt Biolanin sammalmultaa ja luonnonlannoitetta. Kasvien siemeniä on tarkoitus hankkia hankkeen kautta.

Kasvilistalta löytyi ihania perinnekasveja sekä erityisesti perhosille ja muille hyönteisille mieluisia lajeja, mm. keltamataraa, kyläkurjenpolvea, ketokaunokkia, vuohenkelloa, ruskoliljaa, lehtosinilatvaa… Kuulostaa ihan mielettömän ihanalta kedolta! Seuraavaksi käyn pihalla, kun työt aloitetaan. Saat nähdä miten työt etenevät.

Marjut Kortteisto
Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana Pirkanmaan Martoissa ja ohjaa Monimuotoinen kotipiha -hankkeen pilottipihoja lisäämään monimuotoisuutta omalla kotipihalla.  

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha