| |

Kissankäpäliä, ajuruohoa, ketoneilikkaa…

Tonttimme sijaitsee männikkökankaalla, pienen järven rannalla. Maaperä on hietaista ja hiekkaista.

Kun kahden talomme pihamaa oli toisen talon rakennusprojektin jäljiltä vuonna 2016 pelkkä hiekkakenttä, päätimme, ettemme sitä vehreäksi nurmikoksi yritä muuttaa. Apua saimme nuorelta puutarhuri Jehkiltä, joka teki meille mainion suunnitelman pihamme suhteen. Tosin piha-alue on laaja ja em. suunnitelma on vuosien varrella muuntunut ja elänyt suuntaan ja toiseen, mutta perusmalli on pysynyt.

Tontille on hankittu mahdollisimman kestäviä, pääsääntöisesti kotimaisia happaman ja karun maan kasveja. Toki perennapenkkejä ja istutuskuoppia pensaille ja muutamalle puullekin on tehty ja multaa tontille kärräilty. Edelleen kuitenkin hiekkaakin on näkyvissä ja saakin olla.

TV-ohjelmien pihojen rakentamiset tai muutokset tuntuvat hieman käsittämättömiltä ja liian vauhdikkailta. Vuosien varrella on ollut mukava pala palalta seurata muuntuvaa ja rakentuvaa pihaa, ja useat kivikkokasvit ovatkin aika verkkaisesti leviäviä. Voimme myös huomata, ettei joku kasvi viihdy tai jostain syystä siitä ei pidetä. Niinpä sen voi vaihtaa.

Tämä onkin mielenkiintoinen näkökulma: miksi jotkin kasvit ovat mieluisampia kuin toiset? Me pidämme mm. kissankäpälistä, taustalla ehkä lapsuusmuisto kotipihan mäessä kasvaneista punertavista ja valkeista nöttösistä. Vastaavasti useimpia keltakukkaisia olemme vähän vieroksuneet.

Ihailumme kohde on myös tietyllä lailla luotettavuus, tästä esimerkki on Grönlanninhanhikki, joka johdonmukaisesti vuosi vuodelta etenee ja peittää alleen paljaan hiekkamaan.  Myös kasvien tunnistaminen, varsinkin taimivaiheessa, sekä nimien muistaminen on myös sellaista pikkuhiljaisesti tapahtuvaa oppimista. Tosin nyt olemme hyödyntäneet puhelinsovellusta, joka tunnistaa kasveja.

Monimuotoinen kotipiha -hanke tuo jälleen pihaamme uutta ilmettä ja näkökulmaa. Pohjois-Karjalan Marttojen Kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksa antoi pihakäynnillään keväällä meille hyviä ehdotuksia ja niitä olemme toteuttaneetkin. Teimme uuden pensasalueen koivuangervoista ja sen viereen ns. kivikkoalueen, johon istutamme muutamia pieniä havuja. Kyseinen alue oli aiemmin vielä epämääräistä hiekkatannerta. Maarit jaksoi ottaa kantaa ja antaa asiantuntevia neuvoja moniin kysymyksiimme. Tällaiset kannustavat ja uusia ideoita antavat vuosittaiset käynnit olisivat kyllä jatkossakin toivottuja.

Siskokset Kaisa ja Maija
Kirjoittajat ovat tekstissä kuvatun pihan omistajia.


Monimuotoinen kotipiha -blogiin kootaan kuulumisia erilaisilta pihoilta eri puolilta Suomea, joissa panostetaan monimuotoisuuteen kesän 2022 aikana.

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha