| |

Näkösuojaa ja monimuotoisuutta

Lekkerikujan talomme valmistui keväällä 2006. Seuraavan kesän hommia olivat pihatyöt, jotka teimme alusta loppuun itse. Puutarha on kuitenkin jäänyt tietyiltä osin mietintäasteelle. Siksi Marttojen Monimuotoinen piha -projekti antoi hyvän sysäyksen palata puutarhan päivittämiseen.

Katselmoimme pihamme yhdessä puutarhaneuvoja Maarit Sallinen-Uusoksan kanssa. Täytyy myöntää, että välillä tuntui nololta huomata miten osa kevättöistä oli tekemättä ja muutamat suunnitelmat jääneet puolitiehen.

Kerroin Maaritille muutamat toteuttamatta jääneet ajatukset, ja Maarit kehitteli niitä tähän hetkeen sopiviksi. Saimme Maaritin avulla tehtyä useamman vuoden suunnitelman, jonka avulla voimme jatkaa pihan uudistamista seuraavina kesinä kohde kerrallaan. Ensi kesää jää odottamaan pihakoivujen alle rakennettava laatoitusalue istutuksineen ja pihakeinuineen.

Terassimme odottaa uutta laudoitusta ja reunamuurin maalausta, joka kuitenkin siirtyi muiden projektien takia seuraavalle kesälle. Marttojen avulle saimme tehtyä useamman vuoden suunnitelman, johon sisältyvät terassin ympärille rakennettava perennapenkki sekä näkö- ja aurinkosuojaksi rakennettava pergola istutuksineen. Tänä vuonna näkösuojaksi kehiteltiin korkeammat istutuslaatikot ja niihin istutettavat korkeammaksi kasvavat kasvit.

Halusimme mustat istutuslaatikot, mutta liikkeellelähtömme hitauden takia jäljellä oli enää puunvärisiä. Tästä syystä laatikot maalattiinkin itse mustiksi.

Laatikon multaseos tehtiin Biolanin Sammalmullasta, Biolan mustasta mullasta ja viimevuotisesta kompostista.  Maaritin opastuksella laatikkoihin tehtiin varastolannoitukset Biolanin kasvimaalannoitteella. Kätevää ja voimaannuttavaa!

Laatikot sijaitsevat talon eteläpihalla, joten auringonvaloa ja lämpöä riittää! Toivoin laatikkoon hyötykasveja ja asiantuntijan opastuksella laatikkoihin istutettiin korkeiksi kasveiksi maissia, maa-artisokkaa ja tomaatteja. Näiden ympärille avomaankurkkua, kesäkurpitsaa ja erilaisia yrttejä. Pihan isossa istutusaltaassa viihtyvät hyvin oregano, kissanminttu, ruohosipuli ja laventeli. Istutuslaatikoista paikkansa löysivät nyt basilika, timjami, lehtipersilja ja lakritsiyrtti.

Toiseksi muutoskohteeksi tälle kesälle valittiin nurmikon talven jäljiltä palanut alue. Maaritin ohjeilla alueelle lisättiin hieman hiekkaa ja kylvettiin niittykukkasekoitetta. Toivomme, että saamme näin houkuteltua pihallemme lisää perhosia ja pörriäisiä. Tervetuloa!

Kirjoittaja on tekstissä kuvatun pihan omistaja.


Monimuotoinen kotipiha -blogiin kootaan kuulumisia erilaisilta pihoilta eri puolilta Suomea, joissa panostetaan monimuotoisuuteen kesän 2022 aikana.

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha